Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

I Sverige / Kampanjer / Kvalitetsluftskampanj

Kvalitetsluftskampanj

Läge att investera i tryckluft med bättre kvalitet?  Här kommer två anledningar: lägre tryckfall och minskad energiförbrukning.

Genom att välja rätt produkter i din tryckluftsanläggning som beskrivs nedan kan du få luft som uppfyller dina krav på minsta tillåtna förekomst av olja, partiklar och vatten. Prata med din närmaste kontakt på Atlas Copco för mer information.

Atlas Copco Sweden - Compressed air installation

 • Kompressor
  När luft komprimeras tar den allt mindre utrymme medan vattenångan i luften behåller sin ursprungliga volym. I kombination med att komprimering av luft alstrar värme och att varm luft kan bära mer vatten än kall luft, bildas tryckluft med hög relativ fuktighet. Kompressor bidrar därför till att koncentrationen av vatten ökar i den ingående luften. Om kompressorn är oljesmord bär den avgivna luften dessutom med sig oljerester som måste elimineras.

 • Vattenavskiljare  
  När luft har kylts ned och passerat tryckdaggpunkten fälls en del av vattenångan ut som kondens. Kondensvattnet avskiljs efter varje steg i kompressionskedjan, antingen manuellt, timerstyrt eller automatiskt. Dock blir luften inte torrare efter en vattenavskiljare utan enbart separerad från redan kondenserat vatten.  

 • Luftbehållare  
  Luftbehållaren utjämnar tryckvariationer i rörnätet och fungerar som en luftbuffert (ju större tank desto mer luft kan användas utan att trycket faller). I luftbehållaren förvaras tryckluften tillräckligt länge för att hinna kylas ned av omgivande luft i kompressorrummet. På så vis kondenseras vattenångan och kan avtappas.  

 • Filter  
  Filter bidrar till att bestämma kvaliteten på den utgående tryckluften. De skyddar också torkarna från olja och höjer kapaciteten genom att blockera kondensvatten som annars skulle behöva passera torken.  

 • Tork  
  En tork tar hand om vattenångan i luften. Detta kan ske genom att luften passerar ett torkmedel som binder fukten eller leds genom ett fiberpaket som släpper igenom luften men blockerar vattnet. Torkning kan även ske som på bilden där luften kommer i kontakt med ett köldmedium och kyls ned varpå kondens fälls ut och tappas av.  

 • Oljeavskiljare  
  Enligt lag ska kondensvatten från en oljesmord kompressor renas från olja. Reningsprocessen består av flera steg som inkluderar mekanisk filtrering och användning av aktivt kol.


Vill du veta mer? Fyll i fälten nedan så kontaktar vi dig.


fält markerade med en stjärna är obligatoriska

! Fyll i förnamn
! Fyll i efternamn
! Ange rätt e-postadress
! Ange din stad
! Ange ditt postnummer
! Ange ditt land
! Fyll i företagets namn


:

Jag har läst och godkänner (*):

sekretesspolicyn. ! Godkänn vår sekretesspolicy