Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copco deltar i bygget av stadstunneln i Leipzig

Atlas Copco deltar i bygget av stadstunneln i Leipzig

2009-04-08

Fem Atlas Copco-redskap används i bygget av stadstunneln i Leipzig, som blir en mycket efterlängtad nord-sydlig länk rakt igenom staden. Under det framtida Central Station och Bayerischer Bahnhof rivs stödstrukturer som satts upp för tunneldriften.

HB 2200
Atlas Copcos kund Kafril GmbH från Großzschepa, 40 km öster om Leipzig, var tvungen att riva stödstrukturerna under stortorget i Leipzig efter att tunneljobbet hade slutförts. Företaget använde då tre hydraulhammare från Atlas Copco, två HB 2500 och en HB 2200. Ungefär 20 meter under ytan har mer än 4000 m3 armerad betong demolerats. Stödstrukturerna uppfördes tillfälligt som stationens in- och utgång för tunnelmaskinen. Ytterligare två hydrauliska kombinationssaxar av modellen Atlas Copco CC 3300 användes för att demolera betong och armeringsjärn samtidigt.

Atlas Copco deltar i bygget av stadstunneln i Leipzig - Copyricht Freistaat Sachsen
Tunnelprojektet har pågått under lång tid och olika tunnellösningar och upphöjda banor har granskats och fått avslag flera gånger. I januari 2007 började tunnelmaskinen "Leonie" gräva sig igenom staden Leipzig 22 m under markytan. Tunneln är för närvarande 4010 meter lång. De två enspårstunnlarna som har en diameter på 9 meter är avsedda för hastigheter på upp till 80 km/h.

Slutmålet har nästan nåtts: tunnelns officiella invigning är planerad till 2012. Då kommer passagerarna fram till sin hållplats i Leipzig upp till 20 minuter snabbare – samtidigt som de bidrar till att skydda miljön eftersom de inte använder bilar.

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Atlas Copco är en världsledande leverantör av lösningar för industriell produktivitet. Produkterna och tjänsterna omfattar allt från tryckluft och gasutrustning, generatorer, anläggnings- och gruvteknikutrustning, industriverktyg och monteringssystem till relaterade tjänster för eftermarknad och uthyrning. I nära samarbete med kunder och affärspartner, och med över 136 års erfarenhet i ryggen, skapar Atlas Copco innovationer som ger överlägsen produktivitet. Gruppen har sitt huvudkontor i Stockholm och finns över hela världen i mer än 160 länder. Under 2008 hade Atlas Copco 34000 anställda och intäkter på SEK 74 miljarder (EUR 7,7 miljarder). Mer information finns på www.atlascopco.com.

Atlas Copco Construction Tools är en division inom Atlas Copcos affärsområde Anläggnings- och gruvteknik. Företaget är en ledande leverantör av hydraul-, trycklufts- och bensindrivna spett och borrar, samt hydraulhammare och tysta demoleringsverktyg kopplade till bärarenheter. Produkterna marknadsförs under varumärket Atlas Copco. Utrustningen tillverkas i Sverige, Tyskland, Indien, Bulgarien, Kina och Sydafrika och säljs via en världsomspännande försäljnings- och serviceorganisation.