Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Vattenreningsanläggning sparar 31 procent energi med Atlas Copcos 55 kW blåsmaskin

Vattenreningsanläggning sparar 31 procent energi med Atlas Copcos 55 kW blåsmaskin

2012-10-30

Med ett besparingsmål på 25 procent för den danska industrin för avloppsvatten, blir optimering av alla moment inklusive luftningen, av största vikt. Vattenreningsanläggningen i Skanderborg, Danmark, bytte nyligen ut en av sina 75 kW lobblåsmaskiner mot en ny 55 kW Atlas Copco ZS skruvblåsmaskin och kunde därigenom minska sin energiförbrukning med 31 procent.

ZS 55 Standard
Upp till 70 procent av den energi som förbrukas på en vattenreningsanläggning (WWTP) går åt till lågtrycksluftning av avloppsvatten, varför en besparing på denna del av processen får avgörande betydelse. Atlas Copcos ZS skruvblåsmaskiner är i genomsnitt 30 procent energieffektivare än lobblåsmaskiner. Detta har oberoende tester hos TÜV och WWTP i Skandinavien, visat.

”Skanderborg WWTP hade problem med lobblåsmaskiner vid luftningen varför vi föreslog att de borde prova Atlas Copco ZS blåsmaskiner”, säger Flemming Broksø, Sales Engineer vid Atlas Copco Compressor Technique Scandinavia.

Atlas Copco levererade en ny 55 kW blåsmaskin med variabelt varvtal vilken levererar 0,7 bar(e), till Skanderborg WWTP, som ersättning för en 75 kW lobblåsmaskin i en av luftningsprocesslinjerna.

”Vi väljer Atlas Copco som leverantör av vår nya blåsmaskin då de visade på en möjlig energibesparing på 30 procent jämfört med vår gamla lobblåsmaskin” säger Ivan Andersen på Skanderborg WWTP.

Varje år i augusti äger den traditionella Sommarfestivalen rum i Skanderborg. Det är den tid på året då arbetsbelastningen är som högst för Skanderborg WWTP och då blåsmaskinerna arbetar med maximal kapacitet. Under festivalen genomförde Skanderborg WWTP ett test, där man jämförde energiförbrukningen för två identiska luftningsprocesslinjer.

Båda linjerna är utrustade med vardera två blåsmaskiner – en med variabelt varvtal och en med fast varvtal. Driften är inställd så att blåsmaskinen med variabelt varvtal är den primära och blåsmaskinen med fast varvtal träder in när behovet av lågtrycksluft ökar.
Öppet bord
Linje 1Linje 2
En 75 kW lobblåsmaskin, variabelt varvtalEn Atlas Copco ZS55VSD-700 skruvblåsmaskin, variabelt varvtal
En 75/62 kW (två varvtal) lobblåsmaskin, fast varvtalEn 75/62 kW (två varvtal) lobblåsmaskin, fast varvtal
ResultatResultat
Total energiförbrukning: 19 989 kWhTotal energi förbrukning: 14 492 kW
Siffrorna visar på en total energibesparing för linje 2 – med Atlas Copco ZS skruvblåsmaskin – på 31 procent.

”Atlas Copco ZS-skruvblåsmaskin fungerar mycket bra, ja bättre än väntat. Den går mjukt och har, utöver att den ersatt en större lobblåsmaskin, minskat tiden som lobblåsmaskinen med fast varvtal måste träda in för att bistå VSD-blåsmaskinen på dess luftningsprocesslinje”, säger Ivan Andersen.

”Vi gör stora energibesparingar och räknar med en återbetalningstid för ZS-blåsmaskinen på bara 16 månader. Vi tog oss också igenom Skanderborgs Sommarfestival utan något stillestånd. Och så går den mycket tystare än den gamla lobblåsmaskinen”, summerar han.

Läs mer om den senaste ZS-blåsmaskintekniken.

Hämta en bild på ZS 55 här. 

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Atlas Copco är en industrikoncern med världsledande kompressorer, expandrar och luftbehandlingssystem, gruv- och anläggningsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Atlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873, är baserat i Stockholm och har en global närvaro i fler än 170 länder. 2011 hade Atlas Copco 37 500 anställda och intäkter på SEK 81 miljarder (EUR 9 miljarder).

Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och luftbehandlingsutrustning och lufthanteringssystem. Det stöds av ett globalt servicenätverk och erbjuder särskilda uthyrningstjänster. Kompressorteknik tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland USA, Kina och Indien.