Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos CO2-booster garanterar livsmedelssäkerhet och kostnadseffektiva, tillförlitliga prestanda

Atlas Copcos CO2-booster garanterar livsmedelssäkerhet och kostnadseffektiva, tillförlitliga prestanda

2014-03-24

Wilrijk, Belgien, mars 2014. I syfte att trygga kvaliteten och säkerheten hos företagets risprodukter använder S.P. SpA Italy en oljefri HX-booster från Atlas Copco för att komprimera och återvinna CO2 under återvinningsfasen av saneringsprocessen.

Förpackat ris
Det italienska företaget S.P. SpA är en ledande producent och försäljare av konventionellt och organiskt ris i förpackning och i lösvikt, såväl som egentillverkad pasta, på den globala marknaden. Företaget arbetar enligt de högsta kvalitetsnormerna och bearbetningen i anläggningen sker enligt HACCP, ISO9001, IFS, BRC och andra viktiga certifieringar. Livsmedelssäkerhet har alltid prioriterats högst av företaget.

S.P. SpA är ett av de första italienska företag som behandlar riset med hjälp av en innovativ CO2-saneringsbehandling som garanterar optimal säkerhet. Dessutom är företaget det första i Italien som återvinner och återanvänder den CO2 som används vid bearbetning.

Oljefri lösning som tryggar produktkvaliteten

CO2-saneringsbehandling av ris
Koldioxidbehandlingen går ut på att hålla det förpackade riset i behållare vid ett tryck på 20 bar(e) och sedan bibehålla trycket under en viss tid. När processen är klar i den första trycksatta behållaren förflyttas CO2 till en andra, tom behållare tills tryckbalansen uppnås.

Istället för att släppa ut CO2 i luften kan kvarvarande CO2 i den första behållaren återvinnas och förstärkas till det tryckvärde för behandling som krävs i den andra behållaren. Den här sekvensen kan upprepas, vilket ger betydande CO2-besparingar.

Vid återvinning av CO2 använder S.P. SpA en oljefri HX-booster från Atlas Copco. Atlas Copcos oljefria HX-kolvkompressor ger kostnadseffektiv drift och minimala underhållskostnader. På grund av PTFE-kolvringar och långa distansstycken är en HX-kompressor den rätta lösningen när komprimerad gas kommer i kontakt med en slutprodukt, till exempel ris.

Giovanni Ingino, Project Manager på S.P. SpA, förklarar: "Vi behövde definitivt en oljefri lösning för att trygga vår produktkvalitet och få stor användningsflexibilitet under komprimeringsprocessen. Atlas Copcos oljefria HX-booster kunde garantera den komprimerade gasens integritet under återvinningsfasen och var perfekt anpassad till jobbet med ett variabelt inloppstryck mellan 2 och 7 bar(e) samt ett tryck på 20 bar(e) vid utloppet. Det var absolut det rätta valet för oss".

CO2-komprimering kräver specialistexpertis

HX oljefri kolvkompressor
En mängd olika reglersystem justerar flödeshastigheten enligt verklig användning av maskinen. HX-kompressorns låga kolvhastighet och låga mellanstegstemperaturer bevarar maskinens invändiga delar för hög tillförlitlighet och kolvtekniken garanterar utmärkt volymetrisk effektivitet och ekonomisk drift vad gäller energiförbrukning. Dessutom håller den horisontella konstruktionen med balanserat motsatt arrangemang vibrationerna på en extremt låg nivå.

CO2-komprimering kräver specialistexpertis. De invändiga komponenterna måste anpassas till gassammansättningen och i synnerhet till fuktinnehållet.

"Atlas Copco har erfarenhet av att hantera våt eller torr CO2, vilket är en bra utgångspunkt för kvalitet och säker drift", säger Antonio Stefanile, Product Marketing Manager, Atlas Copco Italy. "Det goda samspelet med kunden och förmågan att kunna leverera rätt lösning i syfte att kunden blir nöjd är mycket givande. Eftersom våra sälj- och serviceteam finns i närheten är vi mycket måna om att alltid ge högkvalitativ service under lång tid."

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har sitt huvudkontor i Stockholm och har en global närvaro i fler än 180 länder. 2013 uppgick Atlas Copcos intäkter till SEK 84 miljarder (EUR 9,7 miljarder) och antalet anställda var fler än 40 000.

Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och gasbehandlingsutrustning och lufthanteringssystem. Det stöds av ett globalt servicenätverk. Kompressorteknik tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland, USA, Kina, Indien och Korea.