Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos hammare HB 4100 används vid demoleringsarbeten under vatten i Italien

Atlas Copcos hammare HB 4100 används vid demoleringsarbeten under vatten i Italien

2013-05-22

Sedan augusti förra året har en Atlas Copco HB 4100-hydraulhammare använts vid demoleringsarbeten under vatten nära ön Giglio i Toscana i Italien. Arbetet är första fasen i ett större sjötekniskt projekt, där Atlas Copco bedriver ett nära samarbete med Sales SpA, ett välkänt italienskt anläggningsföretag som specialiserar sig på infrastruktur och sjöprojekt.

HB 4100 under vattnet
Vid demolering av granitklippor på ett djup av tio meter använder Sales SpA en Atlas Copco HB 4100-hammare med en maskinvikt på 4 150 kg. Den är ansluten till en Liebherr 984-bandgrävmaskin som har monterats på en flytponton. Operatören arbetar ”i blindo” i grävmaskinens hytt och förlitar sig helt och hållet på ett GPS-system och instruktioner från dykarna.

Ett enda slag med en översvämmad slagkammare skulle skada hammaren. I syfte att göra det möjligt för HB 4100 att fungera effektivt under vattnet kombineras den med en Atlas Copco XAHS186-kompressor. Kompressorn blåser in tryckluft, vilket förhindrar att vatten tränger in i maskinen. Kanaler för tryckluft är standard på Atlas Copcos hydraulhammare, vilket möjliggör att de används under vatten. Ett säkerhetssystem stoppar hammarslagen omedelbart om kompressorn av någon anledning slutar blåsa in tryckluft.

HB 4100
Gordon Hambach, Product Line Manager Hydraulic Breakers, påpekar att Atlas Copco har omfattande erfarenhet av muddring, utgrävning och undervattensdemolering i hamnar, floder och kanaler. ”Vi arbetar med projekt av den här typen tillsammans med ett antal företag runt om i världen och kan erbjuda anpassade lösningar med hammare och kompressorer för olika vattendjup och hammarstorlekar. Kunder är alltid välkomna att diskutera sina specifika behov med våra specialistsäljare och tekniska personal i våra kundcenter över hela världen.

Atlas Copco visade upp nya HB 4100 på Parismässan förra våren. Jämfört med den tidigare modellen har HB 4100 uppgraderats för att ge betydligt större kraft med mer energieffektivitet och tillförlitlighet. Hammaren har även alla de avancerade funktioner som kunderna räknar med från Atlas Copcos serier med tunga hydraulhammare, t.ex. VibroSilencing, PowerAdapt-systemet som stänger av brytaren vid hydraulöverbelastning, AutoControl som justerar slagfrekvens och slagenergi enligt stenens hårdhet och de automatiska smörjsystemen i ContiLubeTM II-serien.

Kontakt:

Atlas Copco är en världsledande industrikoncern inom kompressorer, expandrar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, industriverktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Atlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och är verksamt i fler än 170 länder globalt. 2012 hade Atlas Copco cirka 39 800 anställda och intäkter på SEK 90,5 miljarder (EUR 10,5 miljarder).

Atlas Copco Construction Tools är en division inom Atlas Copcos affärsområde Bygg- och anläggningsteknik. Divisionen utvecklar, tillverkar och marknadsför hydraulisk, tryckluftsstyrd och bensindriven utrustning för rivnings-, återvinnings-, kompakterings-, bergborrnings- och betongtillämpningar. Produkterna marknadsförs och säljs under olika märken i en global försäljnings- och serviceorganisation. Divisionen har sitt huvudkontor i Essen, Tyskland, samt produktionsenheter i Europa, Afrika och Asien.

År 2013 firar Atlas Copco, som rankas som ett av världens mest innovativa, hållbara och etiska företag, 140 år av lönsam tillväxt. Från början tillverkade företaget produkter till järnvägsindustrin, men grunden till Atlas Copcos kärnverksamhet idag lades under det tidiga 1900-talet när de första kompressorerna, verktygen och bergborrmaskinerna tillverkades. Idag är Atlas Copco Group världsledande inom dessa och många andra områden. Atlas Copco bistår kunder i 180 länder och har egen verksamhet i 90 länder. Läs berättelsen om företaget vars motto är ”Det finns alltid en bättre lösning” på sidan Atlas Copcos historia