Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Tystgående bergborrmaskiner minskar bullernivån

Tystgående bergborrmaskiner minskar bullernivån

2013-06-25

Nationalparken Parque Natural das Serras de Aire e Candeeiros är en populär turistattraktion och tornar upp sig med sina massiva kalkstensberg och höglandsodlingar. Här finns det även många större kalkstensbrott. Förut användes ofta de tryckluftsdrivna bergborrmaskinerna Atlas Copco BBD 94 DSI, men nu tar man mer hänsyn till bullernivån i närområdet och därför levererar istället Atlas Copco BBC 34 DSI-modeller till stenbrotten. De ger samma resultat men har en bullernivå som är 5 dB(A) lägre.

För länge sedan arbetade man med handhållna bergborrmaskiner från Atlas Copco i kalkstensbrotten. Men allt eftersom produktionskraven ökade och mekaniseringen tilltog, introducerades borrpelaren och den luftdrivna bergborrmaskinen Atlas Copco BBD 94 DSI började användas i större utsträckning. 
 
Starka miljökrav
Vissa av stenbrotten i nationalparken ligger nära stadsområden och de som äger stenbrotten hade fått klagomål från de boende angående bullernivån, vilket skulle kunna sätta käppar i hjulet för deras utforskningstillstånd. Miljökraven i området är starka – av de 120 utforskningstillstånd som utfärdats från början är det nu bara ungefär 40 stenbrott som är aktiva.

Atlas Copco bemöter alltid kundernas frågor snabbt och har inlett ett samarbete med den lokala distributören DRCP-Ferramentas e Equipamentos Lda. De har utfört fälttest med BBC 34 DSI som ett alternativ till BBD 94 DSI-maskinerna.

Bullernivån 50 % lägre
”Fälttesterna visade att man får samma borrsjunkning med BBC 34 DSI som med BBD 94 DSI, men en ljuddämpning på 5 dB(A), vilket uppfattas som 50 % lägre bullernivå av det mänskliga örat”, förklarar Torres Marques, Business Line Manager på Atlas Copco Portugal.

Den luftdrivna bergborrmaskinen BBC 34 DSI har en kolvdiameter på 80 mm, en lång slaglängd på 70 mm och en kraftfull rotationsmekanism med spärraxel. Den ger hög slagenergi i varje slag och är högeffektiv i medelhårt till hårt berg. Den stora kolvdiametern innebär att den även är effektiv vid lägre lufttryck och underhållsintervallen är mindre täta jämfört med BBD 94 DSI. 

Lösningen på bullerproblemet
”Nu rekommenderar vi BBC 34 DSI för kalkstensbrotten och det finns ungefär 20 aktiva enheter i det här området”, säger Marques. ”Våra kunder är inte längre bekymrade över att bullernivån ska vara störande för de boende i området.” 

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Atlas Copco är en världsledande industrikoncern inom kompressorer, expandrar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, industriverktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Atlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och är verksamt i fler än 170 länder globalt. 2012 hade Atlas Copco cirka 39 800 anställda och intäkter på SEK 90,5 miljarder (EUR 10,5 miljarder).

Atlas Copco Construction Tools är en division inom Atlas Copcos affärsområde Bygg- och anläggningsteknik. Divisionen utvecklar, tillverkar och marknadsför hydraulisk, tryckluftsstyrd och bensindriven utrustning för rivnings-, återvinnings-, kompakterings-, bergborrnings- och betongtillämpningar. Produkterna marknadsförs och säljs under olika märken i en global försäljnings- och serviceorganisation. Divisionen har sitt huvudkontor i Essen, Tyskland, samt produktionsenheter i Europa, Afrika och Asien.

År 2013 firade Atlas Copco, som rankas som ett av världens mest innovativa, hållbara och etiska företag, 140 år av lönsam tillväxt. Från början tillverkade företaget produkter till järnvägsindustrin, men grunden till Atlas Copcos kärnverksamhet idag lades under det tidiga 1900-talet när de första kompressorerna, verktygen och bergborrmaskinerna tillverkades. Idag är Atlas Copco Group världsledande inom dessa och många andra områden. Atlas Copco bistår kunder i 180 länder och har egen verksamhet i 90 länder. För att läsa berättelsen om företaget vars motto är "Det finns alltid en bättre lösning", gå till www.atlascopco.com/history