Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copco hjälper ZF Wind Power att optimera luftförbrukningen och minimera energiförbrukningen

Atlas Copco hjälper ZF Wind Power att optimera luftförbrukningen och minimera energiförbrukningen

2013-09-20

Wilrijk, september 2013. Idag är vindkraften världens snabbast växande energikälla. När ZF Wind Power i Belgien behövde utöka tryckluftskapaciteten på anläggningen i Lommel rekommenderade Atlas Copco GA 160 VSD FF-kompressorer och ett ES-centralstyrningssystemför att optimera tryckluftsförbrukningen. ”Att arbeta med företag som förstår vår verksamhet och kan ge oss stöd har en avgörande betydelse, och Atlas Copco var helt klart det bästa alternativet”, säger Rob Loos, Senior Technician på Lommel-anläggningen.

ZF-gruppen är en ledade global leverantör av teknik för drivlina och chassi inom fordonsindustrin. Med divisionen ZF Wind Power, som fokuserar på konstruktion, tillverkning och leverans av skräddarsydda växellådor för vindkraftverk, har gruppen blivit en stor aktör på vindkraftsmarknaden. 

Identifiera potentiella energibesparingar

Calender 2008
Under expansionen av ZF Wind Powers anläggning i Lommel kontaktade företaget Atlas Copco angående en ökad tryckluftsproduktion. Atlas Copco började med att utföra en energibesiktning och en analys av anläggningens luftförbrukningsprofil, för att identifiera och beräkna potentiella energibesparingar.

Tryckluft spelar en viktig roll i Lommel. Ett exempel är luftdämpad transport av växellådor, med en vikt på upp till 400 ton, som förflyttar dem från monteringen till testavdelningen. Transporten kräver cirka 800 liter luft per sekund, och det var viktigt för företaget att tryckluftsinstallationen kunde ge ett tillräckligt luftflöde med en hög tillförlitlighetsnivå. 

Automatisk övervakning och styrning

Atlas Copcos oljeinsprutade skruvkompressorer GA 160 VSD FF valdes ut eftersom de skulle kunna hjälpa ZF Wind Power att dra ned på kostnaderna för installation, elektricitet och service. Med sin integrerade drivning med variabelt varvtal håller GA 160 VSD FF energiförbrukningen på ett minimum genom övervakning och automatisk justering av lufttillförseln efter luftbehovet. Den integrerade torken med variabelt varvtal på Full Feature-versionen (FF) av GA 160 VSD ger en överlägsen daggpunkt för torr tryckluft, samtidigt som energibesparingar uppnås. Kompressorns kompakta, helintegrerade koncept minskar även behovet av golvyta och installationskostnaderna.

Ett ES-centralstyrningssystem från Atlas Copco erbjuder samtidig övervakning och styrning av alla kompressorer. ES-systemet definierar den optimala sekvensordningen för kompressorerna i rummet och bidrar till att ytterligare minska energiförbrukningen.

Effektiv support

En hög expertisnivå i kombination med snabba svarstider gör att supporten från Atlas Copcos serviceteam uppfyller förväntningarna från anläggningen i Lommel.

Rob Loos: ”Jag måste se till att produktionen fungerar smidigt. Atlas Copco erbjuder korrekt underhåll och snabba insatser vid behov. Jag vet att varje morgon när vi startar monteringslinjerna gör GA-kompressorerna sitt jobb. Nu behöver vi inte oroa oss för tryckluften utan kan fokusera på andra aktiviteter. Kort sagt – vi är glada att vi har Atlas Copco som partner.”

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och luftbehandlingsutrustning och lufthanteringssystem. Det stöds av ett globalt servicenätverk och erbjuder särskilda uthyrningstjänster. Kompressorteknik tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland USA, Kina och Indien.

Atlas Copco är en industrigrupp med världsledande ställning inom kompressorer, expandrar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Atlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och global räckvidd som sträcker sig över fler än 170 länder. Under 2012 hade Atlas Copco 39 800 anställda och intäkter på SEK 90,5 miljarder (EUR 10,5 miljarder).