Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos GA18-kompressor försörjer känslig utrustning med kvalitetsluft

Atlas Copcos GA18-kompressor försörjer känslig utrustning med kvalitetsluft

2013-10-17

Wilrijk, Belgien, oktober 2013. Atlas Copcos GA 18 VSD FF-kompressor uppfyller de hårda kraven på ren och torr tryckluft som MoldTech Modell- & Formenbau GmbH (MoldTech) i österrikiska Salzburg kräver för det känsliga arbete deras företag utför.

MoldTech är en systemleverantör och kontraktstillverkare som framför allt arbetar inom fordonsbranschen med fokus på produktion av glasfiberförstärkt och kolfiberförstärkt plast. Med avancerad, datorassisterad ritning och tillverkningsteknik specialiserar sig MoldTech på tillverkningen av prototypverktyg, kubteknik och designmodeller, inklusive modeller och formar baserade på kundens krav. För det här använder MoldTech utrustning som luftpistoler, slipmaskiner, en CNC-svarv och en ny, kompakt axialfräs i fem delar – och inget av det här skulle fungera utan tryckluft.

VSD-teknik sparar i genomsnitt 35 % energi

Günter Mühlbacher MoldTech (vänster) och Günther Kastler Atlas Copco (höger)


Men all luft är inte densamma, och kvalitetsluft är av största vikt när det gäller den känsliga utrustning som används för att konstruera och tillverka baskomponenter för fordonsindustrin. MoldTech har skiftande krav för tryckluft, men VD:n Gunter Muhlbacher förklarar: ”Renheten och torrheten är de grundläggande villkoren för vår lufttillförsel. På grund av de skilda behoven i vår produktion föll det sig naturligt att välja en kompressor med styrning med variabelt varvtal på grund av dess effektivitet och kostnadseffektivitet.”

Atlas Copcos GA 18 VSD FF är en oljeinsprutad, roterande skruvkompressor som är liten till storleken men ändå uppfyller MoldTechs krav utan problem. Den är den ideala lösningen för produktionsbehov med skiftande luftkrav. VSD-tekniken (drivning med variabelt varvtal) justerar kontinuerligt luftflödet efter behovet och leder till genomsnittliga energibesparingar på 35 %.

En väldigt specifik tillämpning för produkter från MoldTech

MoldTechs komprimerade luft får inte innehålla någon smuts, fukt eller olja som annars skulle kunna leda till dyrbara skador på de ytterst känsliga mätsystemen som används i produktionen. Den integrerade köldmedietorken i GA18 minskar omedelbart vatteninnehållet i den komprimerade luften och Atlas Copcos rörfilter nedströms avlägsnar all kvarvarande smuts. Det här ökar livslängden på företagets känsliga utrustning och gör det lättare att garantera kvaliteten på de tillverkade produkterna, som till exempel precisionstillbehördelarna för isspeedwayföraren Franky Zorn. Isspeedway är motorcrossracing på is. Särskilda motorcyklar körs på naturliga eller konstgjorda rinkar.

De extrema temperatur- och banvillkoren kräver särskilda material som ofta måste bearbetas under särskilda villkor. Förare som Franky Zorn ansvarar för de särskilt utrustade motorcyklarna som används i sporten. Här kan MoldTech bidra med sin expertis. Tack vare specialfräsning och exakt bearbetning tar företaget fram specialdelar i högkvalitativa material för att tillverka dubbar till motorcykeldäcken, som ger ett bra grepp för optimal acceleration och extrema lutningar i kurvorna.

För närvarande är tryckluftskravet vid full drift för alla tillverkningsmaskiner ca 2,4 m³/min. Med en konstruktionskapacitet för att uppfylla krav från 0,95 till 3,6 m³/min kommer GA 18 VSD FF att arbeta för MoldTech länge och väl för att erhålla tryckluft av hög kvalitet, allt eftersom företaget växer och produktionen ökar. 

Om du vill ha mer information kontaktar du: Atlas Copco är en industrigrupp med världsledande ställning inom kompressorer, expandrar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Atlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och global räckvidd som sträcker sig över fler än 170 länder. Under 2012 hade Atlas Copco 39 800 anställda och intäkter på SEK 90,5 miljarder (EUR 10,5 miljarder).

Industrial Air är en division inom Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik. Den utvecklar, tillverkar och marknadsför oljeinsprutade och oljefria luftkompressorer, vakuumpumpar, gasgeneratorer, lösningar för luftbehandling samt kompressorstyrenheter och övervakning under ett flertal varumärken. Förutom tjänster till en mängd olika branscher finns särskilda lösningar även för kunder inom marina områden, järnvägs-, samt olje- och gasbranschen. Divisionens fokus och huvudmålsättning är att förbättra kundens produktivitet. Divisionens huvudkontor och den största produktionsenheten ligger i Antwerpen i Belgien.