Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / VSD-tekniken (Variable Speed Drive) från Atlas Copco hjälper tillverkare av smak- och doftämnen att uppnå stora energibesparingar

VSD-tekniken (Variable Speed Drive) från Atlas Copco hjälper tillverkare av smak- och doftämnen att uppnå stora energibesparingar

2013-11-21

Wilrijk i Belgien, november 2013. Genom att välja VSD-kompressorteknik från Atlas Copco har IFF (International Flavours & Fragrances), en ledande, global tillverkare av smak- och doftämnen för konsumtionsprodukter, kunnat uppnå stora energibesparingar vid sin brittiska anläggning i Haverhill i Suffolk.

ZT160VSDFF med Mark5
Anläggningen är en av många IFF-anläggningar runt om i världen som tillverkar smak- och doftämnen, vilka används i produkter som drycker, godis, mejeriprodukter, livsmedelsprodukter, såväl som i exklusiva parfymer, skönhetsprodukter, rengöringsmedel samt hushållsprodukter. Haverhill-anläggningen genomgick nyligen en betydande expansion. En stor del av denna utbyggnad utgjordes av en uppgradering av anläggningens tryckluftssystem från Atlas Copco.

IFF är sedan länge en av Atlas Copcos kompressorkunder och före expansionsprogrammet använde man sig av en oljefri ZT3A med fast varvtal, tillsammans med en ZT290-maskin under ett på plats-serviceavtal. Kompressorerna tillhandahåller 100 % oljefri luft till processinstrument, driver tryckluftsventiler för överföring av pulver samt används för transport av produkter mellan anläggningar. 

Loggning av kompressorernas prestanda, vilken genomfördes före utbyggnaden, visade att betydande energibesparingar kunde uppnås genom att installera en kompressor med variabelt varvtal istället för båda de befintliga enheterna. Man valde ZT160VSD tack vare dess förmåga att anpassa den avgivna tryckluften till behovet i variabla produktionscykler för fullast och variabel belastning och dess breda reglerområde. Denna kompressor kan ensam tillhandahålla all den luft som behövs, och den gamla ZT3A-enheten har behållits som reservenhet.

Z-maskinernas 100 % oljefria konstruktion är av avgörande betydelse för att eliminera även den minsta risken för kontaminering i den känsliga produktionsmiljön. ZT160VSD-maskinen levererades till IFF genom ett arrangemang med ett SIP-kontrakt (Service Investment Plan) som omfattar totalt serviceansvar. Det är inte alla tryckluftsanvändare som kan genomföra den betydande kapitalinvestering som krävs för att utnyttja de senaste tekniska innovationerna för att uppfylla aktuella och framtida behov. Atlas Copcos SIP-plan för kompressorer kopplar maskinerna till serviceavtal, omfattar kostnadsfria kontroller på platsen, tillhandahåller nya energieffektiva kompressorer under ett leasingavtal och kräver ingen kapitalinvestering.

Matt Borrill, teknikansvarig, kommenterar: ”Vi räknar med att vi under det gångna året sänkt vår energiräkning med £10 000 och kraftigt minskat vårt koldioxidavtryck. Detta är ett direkt resultat av att Atlas Copco tar hand om våra intressen under totalansvarsplanen. Denna lever upp till sitt namn. Vi får regelbundna iTrak-granskningar för att övervaka vår tryckluftsanvändning, och det innebär total sinnesro, plus service med fullständig täckning som omfattar kompressorelement, motor, elektriska och elektroniska system, kylare etc., till fasta årliga kostnader under den avtalade perioden. Detta betyder att Atlas Copcos tekniker tillhandahåller allt regelbundet underhåll, konstruktionsförbättringar, reparationer vid driftstörningar och maskinrenoveringar vid behov.”

Han fortsätter med att framhäva hur lika de två företagens filosofier är: ”Vi sätter båda stort värde på vår trovärdighet när det gäller miljön och tillämpar slimmade tillverkningstekniker i våra produktionsprocesser. Den nya ZT-kompressorns bullerreducerande egenskap är också en välkommen tillgång i och med att anläggningen ligger nära bostadsområden.”

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Atlas Copco är en industrigrupp med världsledande ställning inom kompressorer, expandrar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Atlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och global räckvidd som sträcker sig över fler än 170 länder. Under 2012 hade Atlas Copco 39 800 anställda och intäkter på SEK 90,5 miljarder (EUR 10,5 miljarder).

Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och luftbehandlingsutrustning och lufthanteringssystem. Det stöds av ett globalt servicenätverk och erbjuder särskilda uthyrningstjänster. Kompressorteknik tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland USA, Kina och Indien.