Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos filtreringslösningar hjälper till att omvandla Nottinghams avfall till energi

Atlas Copcos filtreringslösningar hjälper till att omvandla Nottinghams avfall till energi

2014-01-15

Wilrijk, Belgien, januari 2014. FCC Environment är ett av Storbritanniens ledande återvinnings- och avfallshanteringsföretag. De använder de senaste energieffektiva kompressor- och filtreringslösningarna från Atlas Copco när de omvandlar avfall till energi vid sin anläggning för avfallsåtervinning i Nottingham.

GA 90 VSD
Energin från företagets anläggning för avfall från kommersiella aktörer och hushåll i Nottingham genererar värme och ånga som ger elkraft utan att fossila bränslen används. Sedan anläggningen öppnades för 39 år sedan har den minskat mängden avfall som lagts på upplag med 5 miljoner ton i Nottinghamshire.

GA 90-kompressorer för stora energibesparingar
FCC-anläggningen behöver tryckluft av hög kvalitet för ett antal processtillämpningar, allt ifrån utrustning för övervakning av utsläpp till pulsering av filterpåsar som används i driftens avsvavlingsbehandlingar. Luftens kvalitet är extremt viktig eftersom föroreningar i lufttillförseln kan påverka den instrumentering som är avgörande för avsvavlingsövervakning och dessutom riskerar att orsaka att reglerna för företagets miljölicens inte följs. Det här kravet på höga kvalitetsstandarder är den främsta anledningen till att FCC vände sig till Atlas Copco för att möta företagets tryckluftsbehov. Den utrustningen som installerats på platsen inkluderar två GA 90-skruvkompressorer – en med fast varvtal och en med VSD (kapabel att anpassa effekten till användarens krav för optimala energibesparingar). Systemet förstärktes med tre vertikala tryckluftsbehållare, och för att garantera förstklassig torr luft vid användningen användes också BD-adsorptionstorkar med en garanterad daggpunkt på -70 grader Celsius. Dessa monterades sedan och anslöts till Atlas Copcos senaste partikel- och vätskeavskiljningsfilter. Miljöskydd garanterades också med installationens EWD-kondensathanteringssystem som förhindrar eventuella avtappningsföroreningar.

Lägre tryckfall tack vare den senaste filtertekniken 
När Atlas Copcos team granskade installationsplatsen hittade de en stor mängd utvändiga rörledningar mellan kompressorerna och de olika användningspunkterna i produktionsanläggningen, så det blev avgörande att tryckfall inom luftsystemet hölls till ett minimum. FCC var en av de första kompressorkunder som fick Atlas Copcos nya filterenheter installerade. Utformningen av den här nya typen av filter garanterar att tryckfallet som störst blir hälften av vad som är normalt för traditionella vätskeavskiljnings- eller partikelfilter. Det leder till betydande energibesparingar. Alan Burkill, Atlas Copco Sales Engineer och den främsta förbindelsen för FCC-projektet beskriver de grundläggande fördelar som kan utnyttjas med tryckluftssystemet: ”När vi satte oss ner för att diskutera möjliga krav hamnade livscykelkostnader och energieffektivitet i rampljuset. Vårt förslag var en lösning som levererade den lägsta livscykelkostnaden till vår kund, och energieffektiv filtrering blev en väsentlig del av installationen.”

Passar perfekt ihop med kundens krav
FCC:s Eastcroft-anläggning genererar ånga som används av många offentliga byggnader i Nottingham, till exempel i National Ice Centre. Dessutom håller den 5 000 familjer varma, samtidigt som klimatet hålls lite svalare. Man såg att Atlas Copco hade samma inställning i strävan efter att ta vara på all energi. Enligt Philip Eyre, FCC Environments underhållschef, är hela systemet perfekt anpassat till FCC:s etiska normer: ”Jag har arbetat med Atlas Copco i över 23 år och har alltid fått bra service med hög kvalitet på alla sätt. Kvaliteten på deras produkter överensstämmer helt med FFC:s krav för den här anläggningen.”

Om du vill ha mer information kontaktar du:


Atlas Copco är en industrigrupp med världsledande ställning inom kompressorer, expandrar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Atlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och global räckvidd som sträcker sig över fler än 170 länder. Under 2012 hade Atlas Copco 39 800 anställda och intäkter på SEK 90,5 miljarder (EUR 10,5 miljarder).

Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och luftbehandlingsutrustning och lufthanteringssystem. Det stöds av ett globalt servicenätverk och erbjuder särskilda uthyrningstjänster. Kompressorteknik tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland USA, Kina och Indien.