Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copco ska leverera 200 oljefria scrollkompressorer till Siemens och Österikiska järnvägarna

Atlas Copco ska leverera 200 oljefria scrollkompressorer till Siemens och Österikiska järnvägarna

2014-01-21

Wilrijk, Belgien, Januari 2014. Atlas Copco kommer att leverera 200 oljefria scrollkompressorer SFR 5 till Siemens Tyskland för deras slutkund ÖBB, de Österrikiska järnvägarna. Kompressorerna kommer att ge oljefri luft till bromssystem, aktivt lutande fjädring och andra tillsatssystem i tåg av typen Siemens Desiro ML.

Tuffa krav

Siemens Desiro tåg

Siemens Desiro-tågtyp, copyright av Zcochrane


Siemens Tyskland hade flera krav på ÖBB:s kompressorsystem. Kompressorerna skulle vara oljefria och vara utrustade med ett integrerat torksystem och en 25-liters lufttank i aluminium – monterat under en stålplatta för att skydda enheten mot pudersnö, stensprut och stora dammbelastningar. Kompressorena skulle ha en kapacitet av minst 340 liter/min vid 10 bar utan behov av vinteruppvärmning före drift, erbjuda full redundans om en kompressor skulle gå sönder, ha låga buller- och vibrationsnivåer och väga högst 300 kg inklusive all utrustning.

En helt anpassad lösning


Atlas Copco’s Railway Competence Center utvecklade en helt anpassad oljefri tryckluftslösning med en helt integrerad underhållsfri membrantork och med beprövade kärnkomponenter för järnvägsområdet. Atlas Copco valde en 100% oljefri 5,5 kW SFR 5-scrollkompressor direktdriven av en elmotor på 400 VAC 50 Hz. SFR 5 är en enkel och pålitlig kompressorpaketdesign som ger 400 l/min vid 10 bar efter torken. Den har ett minimum av rörliga delar; en axeldriven kylfläkt; korrosionsbeständiga material och en stabil konstruktion för att stå emot externa vibrationer, stötbelastningar och projektiler. SFR 5 fungerar i temperaturer från -25 °C till +50 °C, mot extra beställning upp till +75 °C, och är utformad för att klara extrema väderförhållanden. 

Luftbehandlingen utförs av en helt integrerad vattenavskiljare, ett fint förfilter och en underhållsfri membrantork som ger ren, torr och oljefri tryckluft med en kvalitetsklass på minst 2.2.0 enligt ISO 8573-1.

Kompakt, tystare, färre vibrationer

SFR 5 järnvägskompressor

SFR 5 scrollkompressor


SFR 5 har långa serviceintervaller, vilket ytterligare reducerar de totala kostnaderna, och stöds av Atlas Copcos servicenätverk i Österrike. De 200 kompressorerna, plus 12 ytterligare enheter för parallell testdrift beräknas levereras mellan juni 2014 och augusti 2017. 


För ytterligare information, kontakta:
Följ länken: www.atlascopco.com/railway

Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och luftbehandlingsutrustning och lufthanteringssystem. Det stöds av ett globalt servicenätverk och erbjuder särskilda uthyrningstjänster. Kompressorteknik tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland, USA, Kina och Indien.

Atlas Copco är en industrigrupp med världsledande ställning inom kompressorer, expandrar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Atlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och global räckvidd som sträcker sig över fler än 170 länder. Under 2012 hade Atlas Copco 39 800 anställda och intäkter på SEK 90,5 miljarder (EUR 10,5 miljarder).