Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copco och BeaconMedaes levererar medicinsk luft och medicinskt vakuum inför vinter-OS i Sotji 2014

Atlas Copco och BeaconMedaes levererar medicinsk luft och medicinskt vakuum inför vinter-OS i Sotji 2014

2014-02-26

26 februari 2014 – Hälsovårdsmyndigheterna i Sotji valde högsta standard när de valde system för medicinsk luft och vakuum för installation på sjukhuset inför vinter-OS 2014. Atlas Copco fick uppdraget att tillhandahålla systemen till en nyligen utvecklad kirurgavdelning som byggdes speciellt inför evenemanget.

Sjukhus – Sotji

Sjukhus i Sotji i Ryssland


Kirurgiklinik nr 6 öppnades i juni 2013 som en del i en omfattande utveckling av områdets hälsovårdsanläggningar inför de olympiska spelen.

I den sex våningar höga byggnaden finns två operationssalar, akutmottagning, intensivvårdsavdelning och laboratorieavdelningar. Sjukhuset inköpte nyligen Atlas Copcos medicinska vakuumanläggning mVAC-1000T och BeaconMedaes anläggning för medicinsk luft cAIR 1800 DG. En medicinsk vakuumanläggning tillhandahåller ett säkert medicinskt vakuum (sugvakuum) för en mängd olika sjukhusapparater, huvudsakligen i operationssalar, på intensivvårdsavdelningar och akutmottagningar, medan en anläggning för medicinsk luft förser operationssalar och akutmottagningar med väldigt ren medicinsk luft.

Installationen av systemet följde på ett nära samarbete mellan Atlas Copcos distributör av medicinsk luft i regionen, Aral Engineering, och projekthanteringsföretaget Giprozdrav. Atlas Copco är världsledande inom kompressor- och vakuumteknik och har ett rykte om sig att ha marknadsledande tillförlitlighet, oöverträffad kvalitet och utmärkt energieffektivitet, vilket var de främsta faktorerna när man valde företagets utrustning före utrustning från andra tillverkare.

Chefsingenjör Shkarev Igor Pavlovitch säger: ”Urvalsprocessen var mycket strikt och vi tog emot anbud från ett flertal olika tillverkare. Det vi tittade på först och främst var grundläggande parametrar som tillförlitlighet, tålighet och höga prestanda. Vi sökte också råd från våra kollegor på andra kliniker som använder centralicerade anläggningar för medicinsk luft. Ett ytterligare skäl till att vi valde Atlas Copco var att de erbjöd personalutbildning som en servicetekniker från Atlas Copco höll i.”

Han lägger till att även om utrustningen endast har varit i bruk under en kort tid så uppvisar den redan hög kvalitet och tillförlitlighet och att driften är problemfri, vilket gör att han med glädje kan tänka sig att rekommendera Atlas Copco för andra sjukhus i Krasnodar-regionen.

mVAC-500.jpg

Medicinskt mVAC-vakuumsystem


Maria Borisik, Atlas Copcos affärsenhetschef för medicinsk luft i Ryssland säger: ”Vi är mycket stolta över att ha varit delaktiga i ett sådant fantastiskt projekt. En tillförlitlig källa för medicinsk luft och vakuum är avgörande för patientsäkerheten och kommer att spela en viktig roll i den behandling och vård sjukhuset tillhandahåller under vinter-OS.”

Atlas Copcos mVAC-system tillhandahåller tillförlitligt medicinskt vakuum (sugvakuum) för specifika tillämpningar som sårdränage, understödd sårförslutning och borttagning av överflödigt blod under operationer. Ett mVAC-system består av två till sex luftkylda vakuumpumpar av vingpumpstyp och en central styrenhet med ett intelligent grafiskt användargränssnitt. Pumparna kan köras separat för att uppnå det vakuumflöde som krävs.

Medicinsk luftanläggning

Anläggning för medicinsk luft


Samtidigt bygger BeaconMedaes medicinska luftanläggning på särskilt konstruerade tillförlitliga medicinska kompressorer och torkar och ger därför oavbruten lufttillförsel i kritiska situationer.Om den centrala styrenheten skulle sluta fungera har varje element i systemet en egen styrenhet. Varje kompressor och tork genomgår omfattande kvalitetssäkringskontroller och testas grundligt före avsändning 

Den medicinska sektorn är strängare reglerad än någonsin tidigare. Både BeaconMedaes anläggning för medicinsk luft och Atlas Copcos medicinska vakuum är förcertifierade enligt internationella föreskrifter, till exempel gällande farmakopékrav och kvalitetsstandarder som ISO 13485. De uppfyller även de strängaste standarder och föreskrifter, t.ex. direktivet för medicintekniska produkter, MDD 93/42/EEG, EN ISO 7396-1, ISO 14971 och Health Technical Memorandums HTM 02-01 och HTM 2022. Dessutom har de konstruerats och tillverkats i enlighet med kvalitetshanteringssystemen ISO 9001, ISO 14001 och ISO 13485:2003. 

Du hittar mer information om BeaconMedaes medicinska luftanläggningar och Atlas Copcos medicinska vakuumsystem på: Medical microsite och BeaconMedæs

Om du vill ha mer information kontaktar du:

  • Jeroen Hoen, Vice President Communication & Competence Development, Quality Air-divisionen
    Telefon: +32 (0)3 401 94 19
    E-post:- jeroen.hoen@be.atlascopco.com

Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har sitt huvudkontor i Stockholm och har en global närvaro i fler än 180 länder. 2013 uppgick Atlas Copcos intäkter till SEK 84 miljarder (EUR 9,7 miljarder) och fler än 40 000 anställda.

BeaconMedæs är världsledande inom kompletta medicinska gaslösningar, vilket omfattar medicinsk luft, medicinskt vakuum, gasdistribueringsutrustning och rörledningskomponenter. BeaconMedæs har ett flertal monteringsanläggningar samt ett stort antal försäljnings- och servicekontor runt om i hela världen. I juli 2006 köptes BeaconMedæs upp av Atlas Copco och har sedan dess kommit att bli Atlas Copcos globala kompetenscenter för medicinska lösningar. Du hittar mer information på  BeaconMedæs.

Quality Air är en division inom Atlas Copcos verksamhet inom kompressorteknik. Den har till uppgift att utveckla, utforma, tillverka och marknadsföra torkat, utrustning för avfuktning och produktion av gas, medicinska luftlösningar samt biogasförädling i hela världen. Produkter erbjuds under flera olika varumärken till en mängd olika industrier, t.ex. olja, gas, kemi, industritillverkning, medicin och uthyrningsverksamhet. De huvudsakliga tillverkningsanläggningarna ligger i Kina, Belgien, Italien och USA. Divisionens huvudkontor ligger i Antwerpen i Belgien.