Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / 26 Nederländska spårvagnar uppgraderas med oljefria kompressorer från Atlas Copco

26 Nederländska spårvagnar uppgraderas med oljefria kompressorer från Atlas Copco

2014-04-08

Wilrijk, Belgien, april 2014. Atlas Copcos Railway Competence Center ska snart leverera den första av 26 SFR 5 kW oljefria kompressorer med inbyggda underhållsfria torkar, inklusive lufttankar på 150 liter, till Vossloh-Kiepe i Tyskland, som uppgraderar BRU:s spårvägssystem i Utrecht i Nederländerna. Projektet omfattar ett utbyte av utrustningen för tryckluft och luftbehandling på BRU:s SIG-spårvagnar från 80-talet. Atlas Copco kom med en lösning som erbjuder torr och 100 % Class Zero oljefri luft för bromssystemen.

Sneltram, Utrecht
BRU:s ursprungliga SIG-spårvagnar hade kompakta tryckluftssystem, men de var oljesmorda kolvkompressorer utan kylning, som hade separata servicekrävande torkmedelstorkar. När BRU begärde in offerter på en renovering av de här tryckluftssystemen föreslog Atlas Copco att varje gammal enhet skulle ersättas med en 100 procent oljefri enhet, med minimala ljud- och vibrationsnivåer, forcerad kylning och ett helt integrerat luftbehandlingssystem.

Det nya systemet är helt kompatibelt med fordonens konstruktion. Den nya kompressorn är utformad som en inbyggd lösning. Fordonets gränssnitt (monterade delar) kan användas utan ändringar. Den nya kompressorn anpassas med en hjälpram som medger snabb och enkel installation på fordonet.

Kompressorn SFR 5: en helt anpassad lösning 
Atlas Copcos Railway Competence Center presenterade en fullständigt anpassad tryckluftslösning med helt integrerade, underhållsfria membrantorkar och beprövade kärnkomponenter för järnvägsområdet. Basenheten för lufttillförsel är en 100 % oljefri 5,5 kW SFR 5-scrollkompressor. SFR 5 har minimalt med rörliga delar, en axeldriven kylfläkt, och korrosionsresistent rostfritt stål och aluminium i en styv och stadig konstruktion som motstår yttre vibrationer, chockbelastningar och projektiler. Luftbehandlingen utförs av en helt integrerad vattenavskiljare, ett fint förfilter och en underhållsfri membrantork som ger ren, torr och oljefri tryckluft med en kvalitetsklass på minst 2.2.0 enligt ISO 8573-1.

SFR 5 spårvagnskompressor
De nya SFR 5-enheterna tar upp mindre utrymme och väger mycket mindre än de tidigare enheterna. Den oljefria kompressorn fungerar mellan ett inkopplingstryck på 8,5 bar och avstängningstryck på 10 bar, och matar tryckluften till en lufttank på 150 l i aluminium som är godkänd för järnvägsanvändning, och som monteras intill kompressorn under spårvagnens golv.

Kompressorn kan användas i omgivande temperaturer mellan -25 °C och +50 °C, och är utformad för att tåla de mest krävande av väderförhållanden. Tryckluften kyls ned till högst 15 °C över den omgivande temperaturen. Det nominella FAD-luftflödet är 400 l/min vid 10 bars slutligt tryck i utloppet efter torken. 

Underhållet har förenklats och gjorts mer kostnadseffektivt, med enkel åtkomst till enhetens två luftfilter, timräknaren och elanslutningarna. Membrantorken är placerad i horisontellt läge längs enhetens insida eftersom inga andra åtkomstutrymmen krävs för att underhålla den. SFR 5 har långa serviceintervaller, vilket ytterligare reducerar de totala kostnaderna. 

Det finns mer information här: Railway

Om du vill ha mer information kontaktar du:

empty
Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har sitt huvudkontor i Stockholm och har en global närvaro i fler än 180 länder. 2013 uppgick Atlas Copcos intäkter till SEK 84 miljarder (EUR 9,7 miljarder) och antalet anställda var fler än 40 000.

Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, vakuumlösningar, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och gasbehandlingsutrustning och lufthanteringssystem. Affärsområdet stöds av ett globalt servicenätverk och tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland, USA, Kina och Indien.