Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos energiåtervinningssystem ger stora besparingar för indisk fordonsleverantör

Atlas Copcos energiåtervinningssystem ger stora besparingar för indisk fordonsleverantör

2014-06-30

Wilrijk, Belgien, juli 2014: Atlas Copcos energiåtervinningssystem hjälper Gabriel India Limited med energibevarande genom att använda den återvunna värmen från deras oljeinsprutade skruvkompressor av typen GA 75 VSD under förlackeringsprocessen på deras fordonsavdelning i Chakan i Indien.

ER energiåtervinningsenhet
Gabriel India Limited, en pionjär inom produkter för körkontroll i Indien, är ett ledande företag i Anand-gruppen. Gabriel India Limited, grundat 1961, har ett omfattande sortiment av produkter som stötdämpare, stag och framgafflar inom varje fordonssegment.

På Gabriel India har Atlas Copcos oljeinsprutade skruvkompressor GA 75 VSD integrerats med en toppmodern energiåtervinningsenhet – ER S-3 – för att återvinna värme i form av varmt vatten för förlackeringsprocessen för att bidra till energibesparingar.

”Energibesparingar har hög prioritet på Gabriel”, säger Rajendra G. Abhange, chefstekniker på Gabriel India Limited. ”Vi fick ett större genombrott genom att samarbeta med Atlas Copco för att utveckla en skräddarsydd lösning för att utnyttja spillvärme från luftkompressorn.”

Teknik och besparingar

Genom att installera energiåtervinningsenheten (ER) kan man återvinna 70 % till 90 % av energin från kompressorn, vilken kan användas för att värma upp det industriella vattnet upp till 90 grader Celsius och därmed minska beroendet av fossila bränslen. Dessutom återvinns nästan 52 500 elektriska enheter från den här kompressorn tack vare varvtalsregulatorn som varierar kompressorns uteffekt för att kontinuerligt och automatiskt matcha behovet av luft. Detta bidrar till att minska koldioxidutsläppen med 500 ton på 10 år, vilket motsvarar plantering av 2300 träd på 10 år.

Gabriel India fick flera fördelar genom att installera ER-enheten. För det första förbättrade övergången från ett luftkylt till ett vattenkylt system kompressorns effektivitet. För det andra minskades koldioxidutsläppen genom besparingar på flytande naturgas. För det tredje minskade driftskostnaderna. Allt detta innebär en besparing på maximalt 900 000 indiska rupier (ca 11 000 EUR) per år när kompressorn arbetar med full belastning och minst 600 000 indiska rupier (ca 7 000 EUR) per år när kompressorn arbetar med delvis belastning.

Rajendra säger: ”Efter att ha erfarit den här framgången har vi bestämt oss för att implementera samma system med en Atlas Copco-kompressor och en ER-enhet i resten av våra anläggningar i landet.”

Björn Leempoels, affärsenhetschef – service, Atlas Copco (India) Ltd., säger ”Gabriel India Limited är marknadsledande i sin bransch och delar Atlas Copcos värderingar, t.ex. avseende innovation.” Detta är orsaken till att båda företagen började samarbeta och Atlas Copco hjälpte Gabriel att minska sina energikostnadergenom att använda värmeåtervinningslösningen kallad ER.”

Om du vill ha mer information kontaktar du:
  • Björn Leempoels – Business Line Manager - Service
    +91 (0)20 3985 2313, (M) - +91 96739 95487

Compressor Technique Service är en division inom Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik. Den tillhandahåller ett komplett utbud av eftermarknadstjänster i syfte att maximera kundernas produktivitet. Divisionen fokuserar på att leverera reservdelar, professionell service samt lösningar för luftövervakning och anslutningsmöjligheter. Divisionens huvudkontor ligger i Antwerpen i Belgien.

Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har sitt huvudkontor i Stockholm och har en global närvaro i fler än 180 länder. 2013 uppgick Atlas Copcos intäkter till SEK 84 miljarder (EUR 9,7 miljarder) och antalet anställda var fler än 40 000.