Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlascopcosaurus firar 30-årsjubileum

Atlascopcosaurus firar 30-årsjubileum

2014-07-29

Det är inte alla företag som har fått en dinosaurie officiellt uppkallad efter sig! Atlas Copco fick det privilegiet för 30 år sedan när en nyupptäckt växtätande dinosaurieart gavs det generiska namnet Atlascopcosaurus.Atlas Copco hedrades för att företaget har stött arkeologisk forskning som bedrivits i flera år av paleontologen dr Thomas H. Rich i Dinosaur Cove i Victoria i Australien.

Dinosaurien var uppskattningsvis 2-4 meter lång och vägde cirka 125 kilo. Atlascopcosaurus loadsi tillhörde familjen Hypsilophodontidae och levde under den tidiga kritperioden, 100-120 miljoner år sedan. Det specifika namnet Loadsi hänvisar till Bill Loads, Atlas Copcos chef i Victoria som tog beslutet att stödja projektet.

Hundratals frivilliga
Dinosaur Cove, ett område rikt på fossilfynd, ligger på Australiens sydöstra kust, nära Victoria. Thomas H. Rich från Museum of Victoria och Patricia Vickers-Rich från Monash-universitet har lett forskningsprojekt här under 10 år. Under sitt första besök 1980 upptäckte dr Rich och två kollegor benfragment inbäddade i sten. Fyra år senare inledde en grupp bestående av flera hundra frivilliga studenter, paleontologer och gruvarbetare utgrävningarna. Atlas Copco var bland de inblandade och under de följande åren bidrog företaget med utrustning och experthjälp till projektet.

En tuff uppgift
Fossilerna var inbäddade i många lager sand, lera och jord, som under mer än 100 miljoner år hade pressats samman till hård sten. För att frigöra ett kilo dinosaurieben måste cirka 30 kilo hård sten tas bort. Forskarna arbetade ofta i mörka, trånga tunnlar, som ibland var leriga och hala. Jobbet komplicerades av att utgrävningsplatsen låg nära en brant klippa rakt ned i havet.

Pålitlig utrustning
I arbetet med utgrävningen använde forskningsgruppen Atlas Copcos bergborrmaskiner, tryckluftsverktyg och kompressorer. Thomas H. Rich säger att han var tacksam för stödet från Atlas Copco och imponerades över utrustningens tillförlitlighet.

På grund av den pålitligheten, när jag långt senare år 2007 grävde ut en experimenttunnel för att gräva fram dinosaurier ur permafrosten i North Slope-regionen i Alaska, insisterade jag på att använda Atlas Copco-utrustning för att göra jobbet.”

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har sitt huvudkontor i Stockholm och har en global närvaro i fler än 180 länder. 2013 uppgick Atlas Copcos intäkter till SEK 84 miljarder (EUR 9,7 miljarder) och fler än 40 000 anställda.

Atlas Copco Construction Tools är en division inom Atlas Copcos affärsområde Bygg- och anläggningsteknik. Divisionen utvecklar, tillverkar och marknadsför hydraulisk, tryckluftsstyrd och bensindriven utrustning för rivnings-, återvinnings-, kompakterings-, bergborrnings- och betongtillämpningar. Produkterna marknadsförs och säljs under olika märken i en global försäljnings- och serviceorganisation. Divisionen har sitt huvudkontor i Essen, Tyskland, samt produktionsenheter i Europa, Afrika och Asien.