Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos kompressorer levererar kvalitetsluft till lägre energikostnader

Atlas Copcos kompressorer levererar kvalitetsluft till lägre energikostnader

2014-08-08

Wilrijk, Belgien, augusti 2014: När det var dags för Chemson Pacific att ersätta sin gamla Atlas Copco ZR 132-kompressor valde företaget en nyare och större ZR 160-kompressor med variabelt varvtal, och kunde direkt sänka sina energikostnader.

ZT 160 VSD FF-kompressor

David Chin, Manufacturing Manager på Chemson


Chemson Pacific är beläget i Sydney, Australien, och ingår i ett multinationellt företag som tillverkar kemiska tillsatser och stabilisatorer för PVC-industrin. Tryckluft används i hela företagets anläggning. Pneumatiska transportörer förflyttar de kemiska pulvren kring anläggningen, från punkten där råmaterial tillsätts till paketeringen av slutprodukten.

”Kvaliteten på luften är mycket viktig för oss”, förklarar David Chin, Manufacturing Manager på Chemson Pacific. ”Vi vill inte ha någon olja i våra produkter, och därför är det viktigt att luften är både ren och mycket torr hela tiden.”

Under 15 år använde Chemson Pacific en Atlas Copco ZR 132-kompressor på sin anläggning, och de tvingades aldrig till något oplanerat driftstopp. När det blev dags att byta ut enheten valde Chemson en ZR160 VSD FF-kompressor.

Att stanna kvar hos Atlas Copco var ett enkelt beslut

ZR 160 VSD FF är en komplett maskin där torken och drivningen med variabelt varvtal (VSD) integreras i ett kompakt paket som ger högkvalitativ tryckluft till lägsta möjliga kostnad. IMT-adsorptionstorken eliminerar fukt innan den når luftnätet vilket garanterar en tillförlitlig process och en oklanderlig slutprodukt. Ingen extern energi krävs för torkning av luften, vilket leder till ytterligare besparingar.

Drivningen med variabelt varvtal (VSD) matchar noggrant kompressorns utflöde till behovet av luft – kontinuerligt och automatiskt. Avlastningsförlusterna hålls vid ett minimum och övergångsförlusterna elimineras helt. VSD-kompressorer förbrukar också i genomsnitt 35 % mindre energi än kompressorer med fast varvtal som är dimensionerade för samma tillämpning.

”Tryckluft står för en stor del av Chemson Pacifics energikostnader, och även om maskinen endast har varit i drift i ett par månader nu så ser kunden betydande energibesparingar på 10-15 %, trots att maskinen har större kapacitet än den tidigare modellen”, sade Stephen Climpson, Atlas Copco Sales Engineer.

”Självklart läste vi på om Atlas Copcos konkurrenter, men vi insåg att det skulle vara bättre att stanna kvar hos ett företag vi känner till och är nöjda med”, tillade David Chin. ”Dessutom har servicen varit utmärkt, så beslutet att fortsätta med utrustning från Atlas Copco var enkelt.”

Om du vill ha mer information kontaktar du:


Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har sitt huvudkontor i Stockholm och har en global närvaro i fler än 180 länder. 2013 uppgick Atlas Copcos intäkter till SEK 84 miljarder (EUR 9,7 miljarder) och antalet anställda var fler än 40 000.

Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och gasbehandlingsutrustning och lufthanteringssystem. Det stöds av ett globalt servicenätverk. Kompressorteknik tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland, USA, Kina, Indien och Korea.