Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos vakuumpump löser ett akut problem på ett tryckeri

Atlas Copcos vakuumpump löser ett akut problem på ett tryckeri

2014-08-11

Wilrijk, Belgien, augusti 2014: När Coingra - Companhia Gráfica dos Açores (Coingra) akut behövde byta ut en vakuumpump på sitt tryckeri kontaktade företagets ledningsgrupp snabbt Fácil, Atlas Copcos distributör i Azorerna. Fácil rekommenderade omedelbart en Atlas Copco GV, en oljetätad vakuumpump med roterande skruv för krävande vakuumlösningar mellan 1 och 500 mbar.

GV 150
Coingra etablerades på Azorerna 1992, och har strategisk betydelse genom att de erbjuder utskriftstjänster och grafiskt arbete regionalt, både till företag på Azorerna och till klienter på fastlandet. Företaget strävar ständigt efter att leverera kvalitetsprodukter i god tid genom att fokusera på utskriftstekniken, där en Atlas Copco GA22FF-kompressor levererar luft till tryckeriet. Eftersom företaget är väl bekant med Atlas Copcos tvekade man inte att beställa en ny GV-vakuumpump.

Tillförlitlighet är en viktig faktor

”Atlas Copco är ett starkt kvalitetsmärke som garanterar tillförlitlighet, och det är grundläggande när du sköter en verksamhet där driftstopp är katastrofala”, sade João Aguiar, den tekniker från Coingra som hade hand om inköpet.

Atlas Copcos vakuumpumpar i GV-serien har ett oljetätat system med roterande skruv, som är mycket effektivt och fungerar i ett tryckband mellan 1 och 500 mbar(a). GV-systemet körs med en ljudnivå så låg som 69 dB(A), så att den kan installeras nära användningsstället.

Tillförlitlighet är en av de viktigaste funktionerna i GV-vakuumsystemet. Tekniken är kontaktfri och därmed fri från slitage. En ytterligare fördel med tekniken för oljetätning är att driften blir problemfri. GV är utrustad med överdimensionerade motorer och en mycket effektiv separator för oljedimma. De toppmoderna vätskeavskiljningsfiltren minskar utsläppen av oljedimma i miljön. Detta leder till att oljan behöver fyllas på mer sällan, lägre driftstemperaturer och lägre energiförbrukning för motorn.

Drift med minsta möjliga energi

GV-systemets moduleringsventil, som är monterad vid pumpens inlopp, gör att kapaciteten kan anpassas till det faktiska behovet. Det här minskar inte bara systemets variationer av vakuumnivån, utan gör även att pumpen kan drivas med minsta möjliga energi. Vakuumpumpen behöver även startas och stoppas mer sällan, vilket ger ett mindre slitage och underhållsbehov, och därmed ökad tillförlitlighet.

GV har en kapacitet mellan 500 och 5 000 m3/h. Det gör den till en perfekt maskin för många tillämpningar, såsom utskrifter och förpackningar, plast, elektronik, träbearbetning, buteljering och konservering. ”Vi ville uppnå bästa möjliga lönsamhet med en hög grad av tillförlitlighet”, säger João Aguiar. ”Den här nya pumpen har gjort våra processer mycket mer effektiva.”

Om du vill ha mer information kontaktar du:


Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik tillhandahåller industriella kompressorer, gas- och processkompressorer och expandrar, luft- och luftbehandlingsutrustning samt lufthanteringssystem. Det stöds av ett globalt servicenätverk och erbjuder särskilda uthyrningstjänster. Kompressorteknik tar fram innovationer för hållbar produktivitet inom tillverknings-, olja och gas- samt processindustrin. De huvudsakliga enheterna för produktutveckling och tillverkning finns i Belgien, Tyskland, USA, Kina och Indien.

Atlas Copco är en industrigrupp med världsledande ställning inom kompressorer, expandrar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Med innovativa produkter och tjänster erbjuder Atlas Copco lösningar för hållbar produktivitet. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och global räckvidd som sträcker sig över fler än 170 länder. Under 2012 hade Atlas Copco 39 800 anställda och intäkter på SEK 90,5 miljarder (EUR 10,5 miljarder).