Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos oljefria kompressorer ger energieffektiv luft vid stor aluminiumfabrik

Atlas Copcos oljefria kompressorer ger energieffektiv luft vid stor aluminiumfabrik

2014-08-06

Henan Wanji Aluminum Co., Ltd. använder tio av Atlas Copcos oljefria centrifugalkompressorer – fem ZH 15000 och fem ZH 10000 – på sin smältanläggning. Atlas Copcos ZH-kompressorer är utformade för tillförlitlighet och energieffektivitet i de mest krävande miljöer och de används i hela anläggningen för att tillföra optimal luftkvalitet för en mängd olika processer.

Atlas Copco China - Wanji Aluminum

ZH 15000-kompressorerna producerar ett flöde på 300 m3/min vid 0,85 MPa och ZH 10000-kompressorerna producerar ett flöde på 200 m3/min vid 0,85 MPa


Henan Wanji Aluminum Co., Ltd. (Wanji Aluminum) sattes i drift 2005 och är en av de största aluminiumsmältningsanläggningarna i Kina. Företaget använder Hall-Heroult-metoden för att behandla aluminiumoxid, som separeras till aluminiummetall och syrgas genom elektrolytisk reduktion. Anläggningen har två elektrolytiska aluminiumproduktionslinjer med en total produktionskapacitet på 650 000 ton per år.

Tryckluft används i hela Wanji Aluminums anläggning, bland annat för processer som att transportera aluminiumoxid till silon och från silon till ugnslinjerna, kolanodproduktion, tryckluftsinstrument och pneumatisk transport av återvunna partiklar. För att möta tryckluftsbehovet använder Wanji Aluminum fem ZH 15000 och fem ZH 10000 oljefria centrifugalkompressorer.

”Atlas Copcos centrifugalkompressorer ZH är utrustade för att garantera kvalitet och tillförlitlighet för sådana kundprocesser som kräver stora volymer luft”, säger Sunghwan Kim, Product Manager på Atlas Copco-divisionen Oil-free Air.

Centrifugalkompressorerna ZH är konstruerade för maximal drifttid och minimalt underhåll och energibesparingar. Frästa kompressorhjul tillverkade i rostfritt stål av typen 15-5 ph och rotationstestade vid 115 % av den nominella hastigheten garanterar noll defekter. Flexibla mellanläggslager, kolringslufttätningar, AGMA A4-drev och kylare i rostfritt stål med variabel geometri bidrar till problemfri prestanda och långa livslängder. Den horisontaldelade växellådan gör det lätt och snabbt att genomföra undersökningar och förebyggande underhåll.

Energi står för en tredjedel av aluminiumproduktionens kostnader, så mycket energi kan sparas vid det första urvalet av tryckluftssystem. De flesta delarna på en ZH-kompressor är speciellt utformade för att optimera energieffektiviteten och hela enheten mäts enligt ASME PTC10. Den oljefria turbokärnenheten ger den optimala kombinationen av höga flöden med låg energiförbrukning. Rejält tilltagen kylning, låga tryckfall och en effektiv drivlinje leder till ett högeffektivt kompressorpaketet.

I aluminiumproduktionsindustrin används tryckluft för pneumatisk transport av rått aluminiumpulver. Oljeföroreningar kan orsaka kvalitetsdefekter och igentäppning av rör, samt utgöra en brandrisk. ZH-kompressorer ger 100 % ren luft som överensstämmer med ISO 8573-1 KLASS 0 (2010)-certifieringen.

”I produktionen använder vi en stor mängd tryckluft för instrumenten och transport av råmaterial. För att minska produktionskostnaderna och förbättra slutproduktens kvalitet, valde vi effektiva och tillförlitliga kompressorer”, sa Xiao Bai-Jun, Process Manager på Wanji Aluminum. ”Atlas Copco är en kvalificerad leverantör och företagets kompressorutrustning har visat utmärkta prestanda och superhög stabilitet sedan den togs i bruk, vilket är varför vi valde Atlas Copco.”

Om du vill ha mer information kontaktar du:


Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har sitt huvudkontor i Stockholm och har en global närvaro i fler än 180 länder. 2013 uppgick Atlas Copcos intäkter till SEK 84 miljarder (EUR 9,7 miljarder) och fler än 40 000 anställda.

Oil-free Air är en division inom Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik. Den utvecklar, tillverkar och marknadsför oljefria och oljeinsprutade luft- och gaskompressorer, kombinerade med luft- och gasbehandlingssystem. Divisionen fokuserar på hållbara lösningar för alla typer av industrier där gaskvaliteten är av avgörande vikt i produktionsprocessen. Divisionens huvudkontor ligger i Shanghai - Kina och produktionsanläggningarna finns i Antwerpen - Belgien, Wuxi - Kina, Pune - Indien och i São Paulo - Brasilien.