Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Sprängfri gruvbrytning uppfyller produktionsmål i Lettland

Sprängfri gruvbrytning uppfyller produktionsmål i Lettland

2014-08-20

Knauf Latvia producerar byggnadsmaterial i Sauriesi nära Riga, Lettlands huvudstad. Den viktigaste källan för råmaterialet är företagets gipsbrott några kilometer bort. Tidigare användes sprängning som huvudsaklig metod vid gruvbrytningen. För att minska sprängningens inverkan på miljön kring gipsbrottet under brytningsarbetet använder sig företaget nu av en grävmaskin utrustad med en hydraulhammare från Atlas Copco av typen HB 7000 DP. Trots att metoden är ny för operatörerna så har den sprängfria brytningen blivit den huvudsakliga metoden på arbetsplatsen och den dagliga produktionen med hammaren har redan nått målet.

HB 7000 DP

Sprängfri gruvbrytning utgör en logistikkedja i vilken alla länkar måste passa ihop.


I början utfördes schaktningen genom borrning och sprängning. För att emellertid minska sprängningens inverkan på miljön började Knauf titta på sprängfri brytning som ett alternativ. Företaget investerade i en grävmaskin av typen Liebherr R974 utrustad med en hydraulhammare från Atlas Copco av typen HB 7000 DP och enheten sattes in i produktionen i slutet av januari.

Succéstart för produktionen

Ursprungligen var hammaren avsedd som stöd för produktionen i gipsbrottet och för att användas närmare fyndighetens gränsområden och de boende. Efter erfarenheterna de första tre månaderna har den sprängfria brytningen blivit den huvudsakliga utvinningsmetoden. Hammarenheten används i två skift under cirka 15 timmar om dygnet.

Målet på 1 100 ton per dag har nåtts

Selektiv brytning

Spruckna stenar på ett tunt lager är idealiska för sprängfri gruvbrytning.


Atlas Copcos senaste generation av tunga hydraulhammare kräver mindre hydraulisk ineffekt från bäraren samtidigt som maximal slagprestanda bibehålls. Vid Knaufs gipsbrott har den genomsnittliga produktionen för grävmaskinen utrustad med hydraulhammartillbehöret HB 7000 DP redan uppnått målet på cirka 1 100 ton per dag.

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen förser kunder med innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, bygg- och gruvdriftsutrustning, eldrivna verktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och tjänster med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har sitt huvudkontor i Stockholm och har en global närvaro i fler än 180 länder. 2013 uppgick Atlas Copcos intäkter till SEK 84 miljarder (EUR 9,7 miljarder) och antalet anställda till fler än 40 000.

Atlas Copco Construction Tools är en division inom Atlas Copcos affärsområde Bygg- och anläggningsteknik. Divisionen utvecklar, tillverkar och marknadsför hydraulisk, tryckluftsstyrd och bensindriven utrustning för rivnings-, återvinnings-, kompakterings-, bergborrnings- och betongtillämpningar. Produkterna marknadsförs och säljs under olika märken i en global försäljnings- och serviceorganisation. Divisionen har sitt huvudkontor i Essen i Tyskland, samt produktionsenheter i Europa, Afrika och Asien.