Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copcos gruvtruck MT6020 fortsätter att slå produktivitetsrekord

Atlas Copcos gruvtruck MT6020 fortsätter att slå produktivitetsrekord

2011-12-07

Då transportkostnader representerar en av de tyngsta posterna i gruvföretagens balansräkning framstår Atlas Copcos gruvtruck MT6020 som en produktivitetsvinnare.

Gruvtruck MT6020

Atlas Copcos gruvtruck MT6020 kombinerar den kraft och styrka som behövs för storskaliga transporter men är ändå tillräckligt kompakt och robust för att uppfylla utmaningarna i världens underjordsgruvor.


Transporteffektivitet är en svår nöt att knäcka i underjordisk gruvdrift. Truckar måste vara kraftfulla nog för att transportera tunga laster under långa perioder och ofta långa sträckor och på samma gång vara kompakta och robusta nog att köra upp på de mest utmanande ramper.
 
Atlas Copcos gruvtruck MT6020 klarar detta och fortsätter att slå rekord i produktivitet och kostnadseffektivitet.
 
Denna succé beror till stor del på fordonets lastförmåga på 60 ton, dess servicevänlighet samt det ergonomiska operatörsutrymmet som har försetts med ett extra starkt och uthålligt skal som väger omkring 1,5 ton.
 
Gruvtrucken MT6020 lanserades 2008 och gav gruvföretagen den unika möjligheten att förbättra sina tonkilometer per timme (tkm/h) och även sänka sina kostnader genom minskning av vagnparkerna.
 
Dessa fördelar upptäcktes snabbt, särskilt i Australien där gruvföretaget ACM (Australian Contract Mining) nyligen fick sin 100:e MT6020-gruvtruck levererad. ”Vi har utökat vår flotta av MT6020-truckar från Atlas Copco därför att den med god marginal är den mest produktiva truck som finns i dag”, säger Brian Rodan, vd på ACM.
 
Stuart Tonkin, Chief Operating Officer på Barminco, som har den största flottan av MT6020 i Australien och Afrika, har också noterat betydande besparingar. Han säger: ”Reducering av vagnparken och det antal kilowatt denna representerar möjliggör kostnadsbesparingar som är viktiga på nuvarande marknader. Gruvtrucken MT6020 är ett ytterligare steg i utvecklingen av den ramstyrda underjordiska trucken som håller på att tas upp av marknaden.”
 
 
Atlas Copco bekräftar truckens pågående succé i Australien och säger att dess pålitlighet och prestanda har gjort 60-tonnaren till den ledande trucken i sin klass.
 
Business Line Manager Matt Cobham förklarar: ”Vi har sålt 60-tonnare till både entreprenörer och gruvföretag i samma antal och tror att MT6020 är det tydliga, första valet. Sextio truckar kommer att levereras till kunder i Australien under 2011, och fler än hälften av dessa kommer att ha ersatt andra gruvtruckar. 
 
”Vi har också uppgraderat hela drivlinan sedan den första gruvtrucken MT5000 – axlar, dropbox, upbox, transmission och motor. Vår äldsta MT6020-gruvtruck, som finns i Stawell Gold Mines i Victoria, har klockat mer än 25 000 timmar till dags dato och fungerar fortfarande.”
 
Transportera i 11 km/h på en ramp med 15 procents lutning – ett typiskt scenario i en underjordisk gruva – gruvtrucken MT6020 är lika snabb som truckar med lägre lastkapacitet men levererar 20 procent mer tonnage. Trots dess 60 tons kapacitet kräver den inte större schaktningsutrymmen.
 
Bland planerade uppgraderingar för 2012 märks installation av en Cummins Tier 2-motor som ger extremt låga utsläppsnivåer samt väsentlig bullerreducering. Enligt Matt Cobham kommer denna uppgradering att bli ännu mer betydelsefull eftersom de större underjordiska gruvorna blir djupare och kämpar med ventilationseffektivitet och ökade strömkostnader.
 
Gruvtrucken MT6020 tillverkas i Kvarntorp i Sverige.

 
Gruvtrucken MT6020 i ett nötskal
 • Lastförmåga: 60 ton
 • Längd: 11227 mm. Bredd: 3440 mm. Höjd: 3170 till 3470 mm
 • Däckdimension: 35/65R33
 • Motor: Cummins QSK 19-C760 HP
 • Framaxelupphängning
 • Toppfart (fullastad): 36 km/h
 • Maximalt vridmoment vid 1300 varv/min: 3084 Nm
 • Luftkonditionerat operatörsutrymme
 • Bränsletankskapacitet: 844 liter
 • Bränsleförbrukning 67 liter/h
 • ISO ROPS/FOPS-certifiering
 • Svängradie: 44° 
Mer information och tekniska specifikationer finns tillgängliga via denna länk:
http://www.atlascopco.com.au/auus/products/navigationbyproduct/ProductGroup.aspx?id=1401362
 

Om du vill ha mer information kontaktar du:

Atlas Copco Underground Rock Excavation är en division inom Atlas Copcos affärsområde Anläggnings- och gruvteknik. Divisionen utvecklar, tillverkar och marknadsför ett brett sortiment av tunneldrivnings- och gruvbrytningsutrustningar för olika underjordsapplikationer på den globala marknaden. Divisionen har ett tydligt fokus på innovativ produktutveckling och eftermarknadsstöd för ökad kundnytta. Divisionens huvudkontor och största produktionsenhet ligger i Örebro.