Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copco Tools and Assembly Systems öppnar verktygsmuseum

Atlas Copco Tools and Assembly Systems öppnar verktygsmuseum

2007-07-02

I slutet på maj öppnade Atlas Copco sitt nya verktygsmuseum i Stockholm. Där förvaras en unik samling av mer än hundra verktyg. Majoriteten av dessa har en Atlas Copco verktygssäljare i Danmark samlat in under sitt yrkesverksamma liv. Museet visar utvecklingen av pneumatiska verktyg under mer än ett årtionde och elektriska verktyg under de senaste 20 åren.

Museum_502903.tif
Fram till 1980 låg fokus på pneumatiska verktyg. 1985 introducerade Atlas Copco den första elektriska skruvmejseln och utvecklingen av elektriska handhållna och fasta verktyg satte igång på riktigt. Servicetekniker kommer att intressera sig för avdelningen teknikutveckling som omfattar motorverktyg, transformation och styrenheter.

Föregångare när det gäller humana konstruktioner

Den ergonomiska avdelningen visar hur Atlas Copco på 50-talet började fokusera intensivt på användarens hälsa och säkerhet i förhållande till verktygsdesignen. 
Det kallas humana konstruktioner och började med ett designprojekt av ett borrhandtag av ingenjör Rune Zernell. Detta resulterade i det berömda LBB 33-handtaget som används än idag. Lermodellerna som användes av Rune för att testa prototyphandtag visas på museet. Övriga utställningar visar de ansträngningar som gjorts under åren för att minska verktygens storlek, vikt, buller och vibrationer samtidigt som hastighet och precision bibehålls. 
Ergonomisk verktygsdesign är nu en hörnsten i Atlas Copcos affärsfilosofi och företaget har publicerat flera böcker på temat.

Turbindriven tandläkarborr!

Museum_502898.jpg
Det äldsta verktyget i samlingen är en pneumatisk het nithammare tillverkad 1898. En ovanlig sak är den första turbindrivna tandläkarborren, Dentalair, som lanserades 1957. Borren var extremt effektivt med ett hastighetsintervall på 500-100 000 varv/min.
Museet tar med besökaren en bit in på 2000-talet – perioden med datorisering och webb-baserad kommunikation. Digitala kontroll- och övervakningssystem med avancerade processprogram styr nu verktygen vid många monteringar över hela världen.
Kontinuerliga investeringar i utvecklingen av verktyg har lönat sig för Atlas Copco. Idag är företaget marknads- och teknikledande. De tillhandahåller ett stort urval verktyg för alla typer av tillverkning över hela världen där påvisbarhet, feleliminering och kostnadseffektiv tillverkning är nyckelfaktorer.
Museet är öppet för kunder och leverantörer.

Om du vill ha mer information kontaktar du:


Division Atlas Copco Tools and Assembly Systems General Industry

Atlas Copco Tools and Assembly Systems General Industry  är en division inom Atlas Copcos affärsområde Industriteknik. Globalt marknadsför divisionen handhållna elektriska och pneumatiska verktyg, monteringssystem, mjukvara och tjänster till kunder inom verkstads-, flyg-, vitvaru och hemelektronikindustrierna, transport, kraft och energiutrustning. Divisionens huvudkontor ligger i Stockholm, Sverige.