Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Forskning på djupet med Atlas Copcos borrig CT 20

Forskning på djupet med Atlas Copcos borrig CT 20

2011-08-30

Lunds Tekniska Högskola har inlett en unik satsning tillsammans med flera andra svenska och utländska forskare. Målet är att lösa olika geovetenskapliga frågeställningar långt ner i jorden. Till sin hjälp har de bland annat en specialutvecklad borrigg från Atlas Copco.

Christensen CT20 surface core drilling rig
Satsningen har stort fokus på miljövänliga projekt och påbörjas sommaren 2012 då ett ca 2 200 meter djupt hål ska borras utanför Åre. Syftet är att lära sig mer om hur bergskedjor uppkommer. Det finns också långt framskridna planer på att utforska möjligheter till koldioxidlagring och forskning om geovärme, malmprospektering, lagring av kärnavfall och mikroorganismer på stora djup. Att få tillgång till ett komplett system för djup kärnborrning beskrivs som något unikt.

”Motsvarande anläggningar finns i USA, Australien och Sydafrika men används då främst av gruvnäringen. Detta är nog det största nationella initiativet inom svensk geovetenskap på mycket lång tid! Nu kan vi på ett mer oberoende sätt bedöma tillstånd och egenskaper på stora djup i berggrunden”, förklarar Leif Bjelm, professor i Georesursteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

Borriggen som används är en Christensen CT20, en användarvänlig och kraftfull prospekteringsrigg från Atlas Copco avsedd för kärnborrning i djupa hål. Den kan borra ner till 2 450 meter monterad på larvband eller på lastbil.
”Projektet är mycket intressant ur ett miljö- och forskningsperspektiv. Därför är det extra roligt att man valt utrustning från Atlas Copco”, säger Niclas Tidström, försäljningschef Geotechnical Drilling and Exploration Atlas Copco CMT Sweden AB.

För ytterligare information kontakta:

  • Julia Flodkvist, marknadskommunikationschef Atlas Copco CMT Sweden AB
    +46 (0)8 743 91 19
  • Niclas Tidström, försäljningschef Geotechnical Drilling Exploration Atlas Copco CMT Sweden AB
    +46 (0)8 743 91 02
 
Läs mer om djupborrningsprogrammet på www.sddp.se