Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Med hydrauldragare kunde underhållsverkstad halvera lossningstiden

Med hydrauldragare kunde underhållsverkstad halvera lossningstiden

2017-03-08

För serviceteknikerna på en underhållsverkstad i Slagsta var lossningen av kraftiga bultar tidigare en tuff och tidskrävande utmaning. Så är det inte längre. Genom att ersätta konventionella verktyg med platta hydrauldragare från Atlas Copco har lossningstiden halverats. Dessutom har arbetet med åtdragningen efter servicen blivit betydligt enklare.

Atlas Copco Sweden - Redigerad
”Hydrauldragaren lossar allt som går att lossa – lossnar den inte med denna beror det på att det är en bult som inte kan lossas med verktyg”, säger Mikael Wadel som är servicetekniker vid Atlas Copco CR:s (Atlas Copco Construction Technique Scandinavia) underhållsverkstad i Slagsta strax söder om Stockholm.

Atlas Copco CR ansvarar för tillverkning, försäljning och service av Atlas Copcos entreprenadverktyg, portabla generatorer och kompressorer, pumpar, demoleringsutrustning samt handhållen utrustning för packning och borrning till bygg- och anläggningsbranschen.

Vid underhållsverkstaden servas bl a hydraulhammare till grävmaskiner. En tuff utmaning för Mikael och hans kollegor var tidigare bultlossningen när hydraulhammare till grävmaskiner skulle servas. Hydraulhammare som används för stenspräckning och demolering får fullservice med några års mellanrum. Servicearbetet tar ca 3-5 arbetsdagar och ett viktigt arbetsmoment är när hammaren lyfts ur sitt hus och sedan ska ”öppnas” efter att stora bultar lossats.  

Tidigare var både lossningen av bultarna och åtdragningen efter servicen tidskrävande och svårt. Bytet till platta hydrauldragare ur Atlas Copcos hydraulverktygs-program har gjort serviceteknikernas arbete betydligt enklare samtidigt som produktiviteten ökat. ”Med hydrauldragarna har vi mer än halverat lossningstiden”, säger Mikael Wadel som också vill lyfta fram fördelar som att hydrauldragarna är mer ergonomiska, smidigare och lättare jämfört med de verktyg som användes tidigare.

Genom att hydrauldragarna är platta är det dessutom betydligt enklare att se vad som händer under åtdragningen. Med de verktyg som tidigare användes var bulten täckt vilket gjorde att serviceteknikerna inte kunde övervaka bulten under det viktiga åtdragningsmomentet.

Fördelar med bytet till Atlas Copcos hydraulverktyg:

  • Säker arbetsmiljö för operatören när korrekta verktyg används för höga moment
  • Korrekt moment uppnås med hydraulverktyget
  • Minskad tidsåtgång vid lossning och åtdragning

För mer information om våra produkter, utbildningar & tjänster, vänligen kontakta: