Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Stenhård utmaning – Atlas Copcos maskiner är med och anlägger Skandinaviens snabbaste berg- och dalbana i trä

Stenhård utmaning – Atlas Copcos maskiner är med och anlägger Skandinaviens snabbaste berg- och dalbana i trä

2016-03-07

På Kolmården byggs Skandinaviens snabbaste berg- och dalbana av trä!

Atlas Copco Sweden - kolmarden
Både snabbast och högst i Skandinavien. På Kolmården är man i färd med att bygga en av världens mest spektakulära berg- och dalbanorna i trä. När den är klar kommer banans högsta punkt att vara 132 meter över Bråviken. Utsikten från tåget blir magnifik. Men det kommer inte att finnas så mycket tid att beundra den. För sedan bär det av neråt i 83 grader och med en fart av 113 kilometer i timmen.

Peter Osbeck, attraktionschef på Park and Resorts, som äger flera nöjesparker i Sverige, och hans kollegor har sedan 2008 funderat på att bygga en ny berg- och dalbana vid Kolmården.

- När vi såg och testade Silver Dollar Citys berg- och dalbana Outlaw Run så kändes det helt rätt. Den låg i linje med vad skulle passa i landskapet här, säger Peter, som åkt 430 berg- och dalbanor runt om i världen.

Rocky Mountain Construction, som bland annat byggt Outlaw Run, är experter på just träbanor.

De använder en teknik som gör det möjligt att bygga runt och uppför klippor och mellan trätopparna. Och nu bygger experterna från USA alltså den första av sitt slag utanför staterna och som skräddarsys för Kolmården och dess speciella landskap.

Banan med namnet Wildfire kommer främst att bestå av trä med några få stålkonstruktioner. Träet som användas är från Sverige och hämtas från Holmen strax utanför Norrköping, där en del av virket kommer direkt från Kolmården. För att säkerställa kvalitén på trävirket röntgas det med hjälp av ljudvågor och endast det bästa används vid bygget.

Arbetet med banan innebär olika typer av utmaningar i olika faser av projektet. När betongfundamenten skulle sättas ner i marken fick Brian Griffith och hans kollegor på Rocky Mountain Construction en rejäl överraskning.

- Under Kolmården finns mycket sten, och den är riktigt, riktigt hård. Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi klarade varken av att borra eller spränga här. Men med de nya Atlas Copco-maskinerna går det lätt att komma genom berget, och nu har vi tagit igen den förlorade tiden. Nu ligger vi till och med före tidsplanen, säger Brian Griffith.

Säljaren Anders Marcus på Ripskogs Lift & Maskinuthyrning, före detta basketspelare och med många kontakter i Norrköping, fick tidigare nys om att det var problem vid bygget. Efter mötet med de produktionsansvariga på Kolmården har firman sedan midsommar levererat flera kompressorer XAS 97, pumpar av modellen Weda 10, bergborrar RH572 och vibrationsplattor.

- Amerikanarna var i behov av hjälp, det insåg jag ganska snabbt på mötet. Sedan var inga problem att hyra ut maskinerna. De känner ju till varumärket Atlas Copco, som finns över hela världen, säger Anders Marcus.

Ripskogs Lift och Maskinuthyrning, som finns i Norrköping och i Finspång, har varit måna om att arbetet vid berg- och dalbanan har fungerat smidigt. Att företaget har gått från en omsättning från 3 till 12 miljoner på bara drygt ett år har sin förklaring.

- Vi satsar på bra service och att våra kunder får använda fräscha maskiner. Sådant ska man inte underskatta, säger Anders Marcus.

För de ansvariga på Kolmården är satsningen på en ny berg- och dalbana, som kostar 110 miljoner kronor, ett sätt att locka fler besökare.

- Vi vill bjuda på en helhetsupplevelse, med både djur och bra underhållning, säger Niclas Palmqvist, projektledare vid Kolmården.

Fakta Wildfire

Atlas Copco Sweden - kolmarden
Topphastighet: 113 km/timme
Banans längd: 1 300 meter
Höjd: 57 meter
First drop: 49 meter med en lutning på 83 grader
Inversioner (du åker upp och ner): 3 stycken
Airtime (känslan av viktlöshet): 12 gånger
Åktid: 120 sekunder
Kapacitet per timme: 960 personer/timme
Sittplatser per tåg: 24 personer
Längdgräns: 120 cm
Tillverkare: Rocky Mountain Construction (USA)

För mer information om de aktuella produkterna, vänligen kontakta:
Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen erbjuder kunder innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrusning, industriverktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och service med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och kunder i fler än 180 länder. Under 2014 hade Atlas Copco en omsättning på SEK 94 miljarder (EUR 10,3 miljarder) och fler än 44 000 anställda.

Atlas Copco Construction Technique Scandinavia ansvarar för försäljning och service av Atlas Copcos entreprenadverktyg, portabla kompressorer, pumpar, generatorer, ljustorn samt asfalterings- och kompakteringsutrustning i Skandinavien