Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Användningsområden / Atlas Copco är med och tar fram en tunnel utan sprängning

Atlas Copco är med och tar fram en tunnel utan sprängning

2015-12-02

HEDINS HJULGRÄVMASKINER AB, med säte i Jokkmokk i norra Sverige, schaktar just nu i Asker i Norge för att skapa plats för Westfjordens Reningsverks nya vattenreningsanläggning. De nya lokalerna kommer att byggas under jord och tunnelprojektet medför schaktning av omkring 2000 kubikmeter sten. På grund av pågående processer i den befintliga anläggningen kan sprängning inte utföras och all schaktning genomförs därför av Atlas Copcos hydraulhammare och nya Drum Cutter, som är ett utmärkt och effektivt komplement till hydraulhamrarna.

Atlas Copco Sweden - Tunnel utan sprängning
Tunnel- och gruvspecialisten Hedins har utrustat en hjulförsedd grävmaskin från Liebherr med speciella tillbehör och modifieringar som gör att den kan fungera som bärare för tre olika hydrauliska tillbehör och en Drum Cutter. En speciell boom för tunnelarbete gör det möjligt för bäraren att arbeta i låga tunnlar, och en lyftbar förarhytt innebär att operatören har bredast möjliga vy av arbetsområdet.

Både vattenspraysystem och kompressor behövs för att hålla stenar och damm borta från hammaren, och därför har Hedins också monterat en hydraulisk slangvinda på bäraren. Slangen är ansluten till en rörledning och, från rullen, går vattnet via rörsystemet till sprutmunstycken på en adapterplatta. För att öka trycket vid vattenbesprutningen och hålla dammet borta från hammarens slagmekanism behövs tryckluft och därför har Hedins även utrustat en Atlas Copco kolvkompressor med en hydraulmotor och monterat den på en bärare.

Med sin långa erfarenhet av tunnelapplikationer vet Hedins att det krävs olika hammare för de olika arbetsuppgifterna och man har därför använt tre hammare samt en Drum Cutter från Atlas Copco. Tillbehören kan enkelt bytas med hjälp av ett snabbfäste och således användas för de olika faserna av arbetsmomenten.

För den nedre delen av tunneln används den tyngre hammaren HB 2000 DP och en hammarbox som modifierats av Hedins för att ge extra skydd till hammaren. För tunnelväggarna används istället den något lättare hammaren MB 1500 DP, och för skalning av taket används en relativt liten hammare (SB 552). När det kommer till efterbehandling av ytan och att ordna tunnelprofilen är det istället en förlängd Drum Cutter som gör jobbet.

Produktinformation:

Drum Cuttern är ett utmärkt val för användning mot sten- eller betongväggar, vid ytprofilering och dikning samt vid schaktning av frusen mark, mjuk bergbrytning i stenbrott, rivning och muddring. Det är en produkt som utgör ett bra komplement till Atlas Copcos hydraulhammare och erbjuder ytterligare lösningar för mjukare bergapplikationer på upp till 100 MPa. Drum Cutters finns med tjänstevikter från 200 kg till 2900 kg och är lämpliga för bärare på 1-50 ton. Produkterna kan utan ytterligare installation även användas under vatten, på djup upp till 30 meter. På grund av små kornstorlekar, kan fräst sten eller betong användas som återfyllnadsmaterial utan ytterligare krossning.

Atlas Copco är en världsledande leverantör av hållbara produktivitetslösningar. Gruppen erbjuder kunder innovativa kompressorer, vakuumlösningar och luftbehandlingssystem, anläggnings- och gruvutrusning, industriverktyg och monteringssystem. Atlas Copco utvecklar produkter och service med fokus på produktivitet, energieffektivitet, säkerhet och ergonomi. Företaget grundades 1873, har huvudkontor i Stockholm och kunder i fler än 180 länder. Under 2014 hade Atlas Copco en omsättning på SEK 94 miljarder (EUR 10,3 miljarder) och fler än 44 000 anställda.