Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / ”Det här har ingen gjort tidigare” – kaxigt sågprojekt i Göteborg

”Det här har ingen gjort tidigare” – kaxigt sågprojekt i Göteborg

Bohus Bergsprängning har skapat ett 22 meter djupt sänkschakt och en sju meter långt tvärtunnel i Röda Sten i Göteborg. Schakten gjordes helt utan sprängning, istället användes en vajersåg från Atlas Copco.

Atlas Copco Sweden - 22 meter sågat sänkschakt_2

När det regionala bolaget Gryaab behövde en evakueringstunnel till sin befintliga tunnel i Röda Sten i Göteborg, gick uppdraget till Bohus Bergsprängning.

Schaktet blev 22 meter djupt. Mellan sänkschaktet och Gryyabs tunnel togs en sju meter lång tvärtunnel fram, med måtten 2,5 gånger 2,8 meter. Utan att någon sprängning alls gjordes.

– Tvärtunneln fick inte sprängas. Vibrationer kunde skada känslig utrustning i den befintliga tunneln. Av den anledningen och med tanke på omgivningen, här finns en kaj som är populär sommartid, föreslog vi för kunden att hela projektet skulle utföras med sprängfri metod, säger Andreas Haugerud som är Bohus Bergsprängnings platschef vid Röda Sten.

Projektet liknar inget annat som Bohus Bergsprängning gjort tidigare. Eller någon annan heller.

Atlas Copco Sweden - 22 meter sågat sänkschakt_1
– Att driva nedåt bredvid en tunnel och sedan skapa en tunnel i sidled, bara genom att såga, det har ingen gjort tidigare vad vi vet, säger Andreas Haugerud.

Roger Johansson, vd för Bohus Bergsprängning, är nöjd med hur projektet har fortlöpt.

– Vi har gjort många sänkschakt förut, men brukar alltid spränga. Så det här var ett ovanligt jobb för oss. Arbetet tog ungefär sex månader att slutföra och det har flutit på bra hela tiden. Det var många snäva snitt att göra och man måste tänka till, men det har gått väldigt bra.

Enda problemet under arbetets gång var att berget inte höll ihop som väntat när bitarna skulle lyftas upp. Fler – och mindre – bitar fick lyftas, vilket tog lite längre tid än planerat.

För projektet använde Bohus Bergsprängning vajersågen SpeedCut 100 från Atlas Copco. Företaget har två sådana vajersågar i maskinparken.

Fakta SpeedCut 100

Marknadens snabbaste vajersåg med diamanttråd skapar en perfekt jämn yta på blocket och klarar att kapa både vertikalt och horisontellt samt nära marknivån i syfte att uppnå en jämn botten. Här kan du läsa mer om SpeedCut.