Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Angenäma problem för Grete

Angenäma problem för Grete

Ett av personaldirektören Grete Solvang Stoltz viktigaste mål är att stärka mångfalden. Här förklarar hon varför det är en viktigt fråga för LKAB, hela branschen och samhället i stort.

Atlas Copco Sweden - Grete
Att vara personaldirektör för ett företag som LKAB framstår på papperet som en dröm. I en värld där många företag lever med kroniska besparings- och personalneddragningsbehov, växer den svenska gruvjätten i norr så det knakar. I vintras visade nya mätningar att fyndigheterna vid de tre gruvor i Svappavaara fem mil söder om Kiruna som är på väg att ny- och återöppnas är större än vad som tidigare trotts. Under perioden 2013–2020 ska uppåt 1 300 personer rekryteras.
  • Det är en spännande tid och innebär en stor utmaning eftersom Kiruna kommun i dag har en av landets lägsta arbetslöshetssiffror, säger Grete Solvang Stoltz.

Nu behöver hon dock inte gå runt och knacka dörr efter potentiella arbetstagare. Ryktet om goda anställningsvillkor, bra arbetsklimat och möjligheten att tjäna bra har nått långt, och i fjol tog LKAB emot över 20 000 jobbansökningar till de runt 400 jobb som utannonserades.
  • LKAB ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl de nuvarande anställda som de vi anställer i framtiden. Visst har intresset för att arbeta hos oss ökat kraftigt på senare år, men vi kan inte ligga på latsidan utan jobbar hela tiden med att utveckla arbetsmiljön, företagskulturen, de anställda och ledarskapet. Våra egna anställda är företagets bästa ambassadörer, och det ska fortsätta vara så.

Hon har rykte om sig att vara duktig på att arbeta för jämställdhet och mångfald i en bransch som traditionellt varit extremt mansdominerad.  
  • Vi har gått från 5 procent anställda kvinnor till 18, och vår målsättning är att nå 20 procent i slutet av 2015 och 25 procent år 2020. Att jobba för ökad mångfald handlar inte bara om jämställdhet mellan könen, men det är viktigt att vi breddar oss och får en bra mix om vi vill fortsätta att vara en attraktiv arbetsplats.

Just frågan om kompetensförsörjning, tillsammans med ledarskapsfrågan samt ett kontinuerligt arbete med att höja säkerheten bland de anställda ser hon som sina viktigaste arbetsuppgifter.
  • För att trygga kompetensförsörjningen på sikt måste vi vara delaktiga i att skapa attraktiva samhällen som folk vill bo kvar i samt flytta till. LKAB är en dominerande arbetsgivare både i Kiruna som Gällivare kommun, så det är jätteviktigt att vi är med och bidrar.

Som exempel lyfter hon fram LKAB-akademin, en stiftelse som grundades 2011 och som ska dela ut 75 miljoner kronor till utvecklingsprojekt inom skolan.
  • Välfungerande skolor är viktiga både för att få människor att vilja flytta till vår region och för vår kompetensförsörjning, säger hon.

Grete Solvang stoltz har faktiskt haft LKAB nära husknuten under ungdomstiden. Hon är norsk och uppvuxen i Narvik, slutstation för Malmbanan och hem för hamnen till vilken LKAB fraktar runt 20 miljoner ton järnmalm per år, vilket är merparten av malmen som bryts i Kiruna. Sina högskolestudier förlade hon till Sverige, och när hon efter avlagd civilekonomexamen fick jobb på LKAB:s hamnkontor i Luleå, kom hon alltså till ett företag hon haft inpå knuten hela sitt liv.
  • Därefter arbetade jag för LKAB i Kiruna ett tag med ett projekt som utvecklade   
    logistiken mellan gruva och hamn, innan jag gick över till skogsindustrin och hamnade på SCA. Det var där Grete Solvang Stoltz fick mersmak för att jobba med ledarskaps- och personalfrågor.
  • Hur ledare agerar har så otroligt stor påverkan på vad ett företag uppnår, och jag triggades när jag märkte att jag kunde få personal att växa i sina roller och gå den där extra milen som behövs för att nå riktigt bra resultat. 2009 återvände hon till LKAB i rollen som personaldirektör.