Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / HP Borrning är van vid stora geoenergi-projekt

HP Borrning är van vid stora geoenergi-projekt

2014-11-12

Ikea, Nibe och Biltema. Det är några av företagen som satsar på geoenergi. Tony Jernström på HP Borrningar i Klippan har arbetat med flera stora projekt genom årens lopp. Nu är det energiborrning med Welldrill-riggar vid Stockholms universitet som gäller.

Atlas Copco Sweden - HP Borrning
Landets största fastighetsägare, Akademiska Hus, investerar nu över en halv miljard kronor i Stockholms universitets campusområde Frescati. I satsningen ingår bland annat en omfattande geoenergi-lösning som ska försörja en stor del av området med värme och kyla. Man bedömer att detta kommer att minska behovet av köpt fjärrvärme med cirka 5000 MWh per år, vilket motsvarar uppvärmningen av 300–400 normala villor med direktverkande el.
Omkring 150 borrhål ska göra att de kan utvinna så mycket energi, med hjälp av värmepumpar, att fastigheten i stort sett blir självförsörjande. HP Borrningar, som är återkommande kund hos Atlas Copco Welltech, är en av entreprenörerna, genom samarbetsgruppen Avanti Geoenergi, som arbetar med anläggningen.
 • Avanti består av cirka 40 medlemsföretag i branschen, och genom Avanti Geoenergi kan vi med hjälp av ett gemensamt ledningssystem samarbeta vid större projekt, säger Tony Jernström, vd för HP Borrningar.

Tillsammans kan de samla stora maskinella resurser, vilket krävs för att minimera byggtiderna. I det här fallet var det fyra entreprenörer som tillsammans hade fem riggar på plats, varav HP Borrningar hade två Welldrill-riggar, under arbetsledning av Avantikollegan Stures Brunnsborrningar AB.

HP Borrningar fyller 55 år i december och Tony Jernström konstaterar att de fortfarande ”håller kvar vid gamla, goda värden” i företaget. Drivkraften har alltid varit att satsa på vattenborrningen och att utvecklas inom hydrogeologi. Parallellt med vattenborrningen har de följt och drivit utvecklingen inom geoenergi.
 • Vi genomförde vårt första geoenergi-projekt 1979, och sedan dess har ju intresset för de tjänsterna växt kraftigt. Vi har flera väldigt omfattande projekt bakom oss, bland annat Nibes egna storanläggning i Markaryd, ett antal Ikeaprojekt och flertalet Biltema-varuhus runtom i landet. Vi var även med när Stockholms största geoenergi-anläggning på västra Kungsholmen växte fram för ett par år sedan.

Under åren har man generellt blivit bättre i branschen på att lära sig hur olika slags geologiska förutsättningar kan utnyttjas på bästa sätt för geoenergi-lösningar.
 • Dessutom har det blivit allt lättare att dra nytta av områden som tidigare ansetts för svåråtkomliga eller svårarbetade, eftersom borriggarna har blivit både kraftfullare och mer flexibla sedan 80-talet, säger han.

De har ända sedan starten varit måna om att hålla en hög teknisk nivå på maskinerna. I deras flotta ingår bland annat fyra stycken Welldrill 3050CR.
 • Vi har länge vetat att det finns tung teknisk förståelse och erfarenhet hos nuvarande Atlas Copco Welltech. Men det tog ett tag innan vi vågade oss på att prova en Welldrill, vi tyckte att den verkade betydligt mindre än de vi haft tidigare.
  Efter ett tag bestämde de sig i alla fall för att ge den en chans, och se om den verkligen höll vad som lovades.
 • Vi märkte direkt att det är en bra maskin. Visst är den liten, men det är ju ingen nackdel när den samtidigt är så stark som Welldrill, säger han.

  Öppet bord
  En flexibel arbetshäst

  Sedan den 1 januari 2014 har en uppgradering av maskinerna genomförts, framförallt med avseende på miljökraven då WellDrill utrustades med TIER 3B Final motorer. De två modellerna fick då nya beteckningar enligt WellDrill 3060 (tidigare WellDrill 3050 CR) respektive WellDrill 3062.

  De är kända för att vara flexibla riggar som kan arbeta i trånga arbetsplatser och i kuperad terräng. Riggen har utformats med tanke på att den ska ha låga driftskostnader, låga reparationskostnader samt alla funktioner ska vara lätta att nå för en servicetekniker.

  När de nya EU direktiven EN 16228 verkställs den 1 december 2014 innebär det att maskiner som tillverkas efter detta datum kommer att vara utrustade med en skyddsbur kring de roterande delarna på borrmasten. Även WellDrill kommer att vara uppgraderade med säkerhetsutrustning som följer direktiven.

  Foto: André de Loisted