Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Bättre säkerhet för brunnsborrare

Bättre säkerhet för brunnsborrare

Nu har världens troligen första brunnsborrningsrigg som utrustats enligt den nya EU-standarden för säkerhet tagits i bruk. Resultatet innebär bättre säkerhet och samma borrtid som tidigare, anser Bosse Jansson på Stures Brunnsborrningar.

Atlas Copco Sweden - Well Drilling
Kring Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm borras det för fullt i berget. I början av september 2015 var projektet med 130 borrhål som ska leverera kyla till det intilliggande universitetslaboratoriet klart. Stures Brunnsborrningar hann precis avsluta sitt arbete där innan det var dags att ta sig an en provborrning på parkeringsplatsen på andra sidan museet. ”Vi ska börja med att göra termiskt responstest för att kunna göra en mer exakt bedömning av bergets egenskaper. Det ska så småningom bli cirka 30 hål för kyla här”, säger Jonas Jansson, en av ägarna till Stures Brunnsborrningar.

Provborrningen innebär också att det är premiär för Atlas Copcos rigg som har säkerhetsutrustats enligt de EU-krav som trädde i kraft i februari – den första brunnsborrningsriggen inom Atlas Copco någonsin som uppfyller de nya kraven. Den andre ägaren till Stures Brunnsborrningar är Bosse Jansson, far till Jonas, som berättar att han varit fundersam kring om det skulle bli besvärligare att arbeta med den nya säkerhetsburen som är fast monterad på riggen. ”Det har gått rykten om att man skulle behöva öka borrtiden med upp till 50 procent. Men som det ser ut nu, efter de första testerna, tror jag inte det kommer att påverka tiderna alls. Däremot har säkerheten påverkats, och blivit 100 procent bättre”, säger han med eftertryck.

Atlas Copco Sweden - Well Drilling
Jonas håller med och inflikar: Och det är ju säkerheten som kommer i första rummet för oss i alla lägen. Våra grabbar ska känna sig trygga när de går till jobbet, säger han. De tittade förstås runt på marknaden innan de bestämde sig för att slå till på Atlas Copcos WellDrill 3062 med tillhörande kompressor Y35. ”Det var flera saker som var avgörande, och inte minst imponerades vi av att det en liten och smidig bur. Den är lättanvänd och skulle det vara några problem så vet vi att Atlas Copco har en mycket bra serviceanda. Dessutom var det ett plus att de kunde tillhandahålla en fungerande helhet”, säger Bosse Jansson.

Urban Karlsson, tidigare produktionschef för maskinen, berättar om de säkerhetslösningar som har jobbats fram av en separat arbetsgrupp inom Atlas Copco: ”Det man ser är buren, men det finns en rad specialfunktioner och automatiska spärrar ”under ytan” som också bidrar till att öka säkerheten.” Han berättar att en del borrare verkar ha uppfattningen att den nya säkerhetsutrustningen är något som maskinleverantörerna har ”hittat på”. ”Det är synd, för så är det ju inte. Det handlar om att det finns ett nytt reglemente som alla måste följa.”

Öppet bord
Direktiven för bättre säkerhet
I samband med att de nya EU-direktiven EN 16228 trädde i kraft i februari 2015 innebar det att Atlas Copcos maskiner som tillverkats efter detta datum kommer att vara utrustade med en skyddsbur kring de roterande delarna på borrmasten.