Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Dennis satsar på försiktig losshållning vid Henriksdalsberget

Dennis satsar på försiktig losshållning vid Henriksdalsberget

2015-01-27

Tätbebyggt både ovan men också under jord. Dessutom kan biogasen i närheten antändas. Inte konstigt att Dennis Lyckstråle på Scandroc tar det varsamt med losshållningen vid Henriksdalsberget i Stockholm.

Atlas Copco Sweden - Kent Hedin
Henriksdalsberget, som är högsta punkten i Stockholm innerstan med sina 56 meter, ligger mitt i smeten. Att arbeta i tätbebyggt område ställer vissa krav på borrning och sprängning. Men här är det trångt även under marken. Här samsas nämligen Henriksdals reningsverk, företaget Scandinavian Biogas samt tunnelbanan och Saltsjöbanan som går rakt genom berget.

  • Vi måste undvika sprickbildningar i berget när det finns flera intressenter under jorden. Det är som att borra i en schweizerost, säger Dennis Lyckstråle, uppdragsledare för Scandrock som ansvarar för uppdraget på plats.
Det är företaget Scandinavian Biogas som behöver mer utrymme för att bygga Europas största biogasanläggning på bergstoppen. Framöver ska reningsverket ta in mer avloppsvatten än någonsin när Stockholm får allt fler invånare och när reningsverket i Bromma kommer att läggas ner. Det innebär mer arbete för Scandinavian Biogas.

Området som ska bort är på cirka 1 900 kvadratmeter och cirka 12 meter ner i berget. Arbetet påbörjades i november och håller på till mars.
  • Det handlar om försiktig losshållning på totalt cirka 20 000 kubikmeter berg. Vi tar bort berget i nivåer så att det inte ska gå fel. Och klipporna närmast byggnaderna måste knackas bort, för det är bara några meter dem emellan, säger Dennis.

Borrningen sker utan några större problem. Däremot händer det att sprängningar bli inställda på grund av dåligt väder. Det är inte tillåtet att spränga vid till exempel nedsatt sikt som dimma, kraftigt snöväder eller mörker på grund av säkerhetsrisken.

Ett annat orosmoment är förstås biogasen som finns i de vita silosarna på arbetsplatsen bredvid. Dessa skyddas av stora containrar under sprängningsarbetet. Martin Johansson, säkerhetsansvarig vid Scandinavian Biogas, gör sin vanliga runda och mäter gasmängden i luften inför varje sprängning. Det skulle få katastrofala konsekvenser om det fanns gasläckor.

  • Bland annat stänger vi av våra kompressorer när det är dags, för där kan det sippra ut lite gas. Sprängmedlet som används avger en flamma som kan antända gasen, vilket har hänt några gånger. Men det är väldigt liten mängd och sker därför kontrollerat, säger Martin Johansson.