Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Europas största borrkrona gör jobbet

Europas största borrkrona gör jobbet

I februari avslutade Bergteamet ett av sina större raiseboring-projekt. För att kunna borra ett 165 meter djupt hål i Nordnorge krävdes en specialtillverkad borrkrona med 34 kuttrar och en diameter på hela 6,6 meter.

Atlas Copco Sweden - Hålet
Bergteamet har varit på tapeten av flera anledningar. I februari räddade grundaren Jan Marklund Bergteamet, när han via ägarbolaget Högkammen gick från 16 till 100 procents ägande av företaget.
– Jag tror stenhårt på Bergteamet och vill rädda arbetstillfällena här i bygden, säger Jan Marklund, som startade Bergteamet 1999.
Bergteamet är mest känt för sin kunskap och kompetens inom raiseboring, men halva omsättningen kommer från den mindre konjunkturkänsliga nischen tunnelborrning.
– Så är det, men trots den svaga gruvkonjunkturen handlar faktiskt de flesta förfrågningar vi får om just raiseboring, säger Jan Marklund.
Bergteamet är också känt för att ha varit inblandat i många stora projekt. Det senaste avslutades i vintras och handlade om att borra tre raiseboring-hål vid en ombyggnad av ett vattenkraftverk utanför Mo i Rana i Nordnorge.
– Till ett 165 meter djupt, vertikalt hål använde vi Europas största borrkrona, specialtillverkad av Atlas Copco, med 34 kuttrar som ger en diameter på hela 6,6 meter, säger projektledaren Ksenya Makovetskaya, som var på plats i Mo i Rana.
Hon berättar att det gick alldeles utmärkt att arbeta med borrkronan, men att man tvingades borra ännu mer försiktigt än vanligt, eftersom storleken gör riskerna större.
– Just nu är den borrkronan på service, men snart ska den upp till LKAB i Kiruna, säger hon.
Till de två andra hålen, varav ett på 200 meter med 2.4 meters diameter, användes andra borrkronor från Atlas Copco. Enligt Jan Marklund kommer 98 procent av Bergteamets utrustning därifrån. 
Att som Bergteamet fokusera på raiseboring ska förhoppningsvis generera mer jobb även när tiderna är sämre för gruvnäringen.
– De gruvor och andra anläggningar som redan finns behöver luftpassager, oavsett konjunktur, och det får de via raiseboring, säger projektledaren Jan Lindberg.

Raiseboring

Raiseboring, även kallat stigortsborrning, är en borrmetod som skapar släta hål med stor diameter, för ventilationssystem, hisschakt, materialtransporter och liknande. Metoden används för att koppla ihop olika nivåer i gruvor, utan att behöva spränga.
Vid raiseboring borras vanligen först ett pilothål till en underliggande nivå. Därefter fästs en rymmare med större diameter på borrsträngen, borriggen drar upp rymmaren genom berget och genom roterande krossning bildas ett hål med önskad diameter. Raiseboring kan även användas för horisontell, vertikal och uppåtgående borrning.
Raiseboring anses både säkrare och snabbare än andra borrmetoder. Atlas Copcos utrustning är världsledande på området, bland annat tack vare den rullande tunnelfabriken TBS (Tunnel Boring System) och den mobila men stabila raiseboring-riggen Easer.