Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Ny sänkborrhammare för brunnsborrning

Ny sänkborrhammare för brunnsborrning

Till hösten lanseras en begränsad upplaga av den nya 4” sänkborrhammaren på för vatten- och energiborrning. Tack vare förbättrade möjligheter till datasimulering har man funnit en bra balans mellan frekvens och slagenergi.

Atlas Copco Sweden - Hammare
Den nuvarande sänkborrhammaren QLX 40 är på väg att få en arvtagare. Den nya 4” sänkborrhammaren kommer att lanseras i höst, och inledningsvis kommer den endast att finnas i en begränsad upplaga med 100 stycken.
 
– Prototyptesterna har gått bra vad gäller tillförlitligheten och livslängden. Nu släpper vi ett begränsat antal så att vi tillsammans med användarna kan observera och följa introduktionen av den nya hammaren, säger Patrik Wahlström, expert på sänkborrhammare vid Atlas Copco Secoroc i Fagersta.
 
Han har stora förhoppningar på att den nya hammaren ska landa väl i branschen.
 
– Anledningen är att data- och simuleringsmöjligheterna för att ta fram utrustningen har utvecklats genom åren och i dag kan vi på förhand bestämma vilken karatäristik vi ska ha på hammaren, säger han.
 
På Atlas Copco Welltech har man stor vana av att arbeta med helhetslösningar för brunns- och energiborrning.
 
– Vi har lyssnat på de som arbetar ute på fältet och de vill kunna borra snabbare, skonsammare och enklare, säger Marcus Johansson, som ansvarar för lanseringen av den nya hammaren.
 
Den främsta fördelen är, enligt honom, att balansen mellan frekvens och slagenergi är perfekt för 35 bars lufttryck.
 
– Här har vi funnit hittat en bra balans mellan ökad frekvens och lägre slagenergi som ökar prestandan. Förutom bättre produktion så blir borrningen skonsammare och mjukare. Ju mindre tid i hålet desto mindre sliter vi på produkterna, säger han, och fortsätter:
 
– Genom en högre frekvens på slagverket skapas en lättborrad hammare med hög borrsjunkning även när berget är dåligt.  
Försäljningen av de hundra hammarna inleds till hösten, och under den senare delen av året sker lanseringen på bredare front.

Fakta:

Fördelar med nya 4” sänkborrhammaren
- Bra balans mellan ökad frekvens och optimerad slagenergi.
- Bättre prestanda och produktivitet ger lägre dieselförbrukning och mindre slitage på borrsträng.
- Få komponenter gör hammaren enkel att plocka ihop och isär samt att serva.