Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Tryggare och effektivare borrning med nya operatörsstationen

Tryggare och effektivare borrning med nya operatörsstationen

Många borrare känner till risken för stenras nära gruvväggen. Med den nya operatörsstationen BenchREMOTE kan operatörer göra jobbet på tryggt avstånd. Dessutom kan man hantera upp till tre riggar samtidigt.

Atlas Copco Sweden - mobil_operatorshytt
Idén med att kunna fjärrstyra Atlas Copco SmartROC D65 är sprunget ur ett skarpt problem nere i Australien. Gruvföretaget hade 2012 ett behov av att kunna arbeta trots att risken för stenras var överhängande. Sagt och gjort, Mattias Hjerpe på Atlas Copco satte sig på första flyg och genomförde en rad intervjuer med gruvpersonalen där nere för att ta reda på behoven.

Drygt två år senare, efter ett digert utvecklingsarbete och tester tillsammans med ingenjörer, produktexperter med flera så kunde den färdiga produkten äntligen lanseras i december 2014.
  • Det känns riktigt bra. Jag tror att gruvorna här i norr som använder borriggen SmartROC D65 kan ha stor nytta av BenchREMOTE, säger Mattias Hjerpe, produktchef på Atlas Copco.
  • Gruvföretaget i Australien har genomfört fälttester med den fjärrstyrda operatörsstationen sedan 2013. Ytterligare två andra företag ”down under” har testat den med gott resultat. Så nu byts de tre prototyperna ut, en efter en, till de färdiga enheterna.

Först var syftet med projektet att placera operatören en bit bort från det farliga området. Under utvecklingsarbetet lade man till funktionen att man kan sköta upp till tre borriggar samtidigt.
  • Detta höjer också produktionen avsevärt. Resultatet från fältesterna visar att de under ett enda skift kan få ut två timmar mer borrning. De andra operatörerna kan utföra praktiska sysslor som att hämta bränsle eller borrkronor samt gå på lunch utan att produktionen påverkas, säger han.

Nu har de tre kunderna beställt operatörsstationer även med denna funktion samt att de aviserat att de vill köpa fler SmartROC D65 för att kunna använda flera riggar samtidigt.

BenchREMOTE har flera fördelar jämfört med traditionell fjärrstyrning.  Operatörer får betydligt mer information och bättre överblick vid själva arbetet.  
  • Det är som att sitta i en originalhytt på riggen, skillnaden är att du inte riskerar att skadas vid ett stenras . Dessutom blir det bekvämare och du kommer bort från ljud och damm, säger han.
Operatörsstationen kan placeras på olika platser, utifrån vilka behov som finns. Det kan exempelvis vara en lastbil, buss, containrar eller större bilar. 
  • Jag föreslår att man har gott om utrymme. Då finns det plats för att kunna träna upp fler operatörer och ta lärdom från varandra, säger han.

Text: Hans Strömberg

Fakta BenchREMOTE

  • Alla SmartROC D65-borriggar kan uppgraderas för BenchREMOTE
  • Den fjärrstyrda operatörsstationen kan användas upp till 100 meter från borrningsområdet.
  • BenchREMOTE kan hantera upp till tre SmartROC D65-riggar parallellt.
  • Operatörsstationen kan monteras i ett fordon, en släpvagn eller container. 
  • Kommunikationen, inklusive den som gäller maskinstyrning och säkerhetsfunktioner, sker över ett slutet WiFi-nätverk.

Vill du veta mer?