Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Emrik är trogen sin favorit – Welldrill från Atlas Copco Welltech

Emrik är trogen sin favorit – Welldrill från Atlas Copco Welltech

För Emrik Eklund är driftsäkerhet och service en avgörande faktor för att nå framgång som brunnsborrare. Han har haft Welldrill-riggar i nio år, och har inga planer på att byta märke.

Atlas Copco Sweden - Welltech bitz
Att Emrik Eklund är stamkund går inte att ta miste på när han kommer in hos Atlas Copco Welltech i Jonsered, strax öster om Göteborg, ett företag som nyligen köpts upp av Atlas Copco. Det blir många hälsningar och tillrop när han går genom lokalerna.

 • Jo, jag har ju sprungit här i nio år och hämtat grejor,säger han. Han driver företaget Peekab i Kungälv, som arbetar med energi- och vattenbrunnsborrning i Göteborg med omnejd. Han har nu kommit till Atlas Copco Welltech för att titta på den absolut senaste Welldrill-riggen, en Welldrill 3062 som håller på att färdigställas. Den har Emrik Eklund beställt för att kunna fasa ut den första Welldrill-riggen som de köpte när de startade företaget för nio år sedan.
 • Den är liten, smidig och lättarbetad. Jag har aldrig haft en tanke på att välja någon annan, nu när vi ska ha en ny, säger han och fingrar nöjt på sitt blänkande nyförvärv. Peekab började som ett tvåmansbolag och sysselsätter numera nio personer. Tillväxten har gått snabbare än han hade förväntat sig.

 • Det finns olika anledningar till det, men till någon del beror det på vår grundinställning att alltid lämna en arbetsplats i det skick som vi själva skulle vilja ha den. Vi går alltid in med riggen på skivor i trädgården när vi behöver gräva under gräsmattan ser vi till att lyfta upp och lägga tillbaks den så gott det går efter oss, säger Emrik. Så ryktena från nöjda kunder har spritt sig och genererat alltfler uppdrag för Peekab. Under de år som de har varit aktiva har det blivit mer större jobb för kommersiella kunder.
 • I dagsläget är det i stort sett lika många privata villa-kunder som kommersiella kunder, till exempel industrifastigheter och köpcentrum. Även bostadsrättsföreningar blir mer och mer intresserade av bergvärme, så vi har en del sådana uppdrag också, säger han. De har nyligen gjort ett stort jobb åt Akademiska Hus, för den nya rättsmedicinska byggnaden i Göteborg. Och till den nya multisportanläggningen Änglagård – med bland annat ett inomhusskidspår – har de gjort 17 borrhål.
 • En annan förändring, jämfört med när vi började, är att det går att göra allt djupare borrhål eftersom Atlas Copcos kompressorer hela tiden blir kraftfullare. Nu kan vi komma ner till 300 meters djup, och det är givetvis en fördel med färre antal hål vid en fastighet. 
  Emrik Ek lund sitter bekvämt tillbakalutad i en av besökssofforna när David Haag, försäljningschef på Atlas Copco Welltech, kommer förbi. Emrik passar på att vädra sin oro om hur det ska bli med möjligheten till service i Jonsered nu när Atlas Copco har köpt Welltech.
 • Vi kommer att ha kvar en hel del, bland annat servicen och en del utvecklingsprojekt här i Jonsered, medan produktionen av standardmaskiner planerar att flytta till Atlas Copcos produktionsenheter, säger David. Emrik Eklund nickar nöjt:
 • Det är väldigt skönt som det är nu, att kunna få ut servicetekniker till våra arbetsplatser. Och att det är helt klart en fördel att det är en kunnig servicetekniker som kan ta hand om både riggen och kompressorn, säger han. En annan viktig faktor för att kunna möta konkurrensen – för det är en överetablering av brunnsborrare nu, enligt Emrik Eklund – är att de utför sina åtaganden på utsatt tid.
 • Det kan handla om väldigt stora kostnader om vi skulle orsaka att ett bygge står stilla en dag, bara för att vi har något fel på en rigg. Och med en helt ny rigg känner han sig ännu säkrare på att kunna utföra sina uppdrag.
 • En annan sak som jag verkligen uppskattar här är att det går att ta riggen ut i arbete samma dag som de är klara med den, säger Emrik Eklund. För Atlas Copco innebär köpet av bolaget i Jonsered att de har fått ett kompetenscentrum med kunskaper, produkter, service och utveckling inom brunnsborrning,grundläggning och – inte minst –miljörelaterade uppdrag.