Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Fingertoppskänsla

Fingertoppskänsla

I samband med förvärvet av företaget Perfora tidigare i år så finns vajersågning som en del av Atlas Copcos erbjudanden.  Vid  introduktionen på svenska marknaden konsulterades flera kunder för att optimera metoden för svenska förhållanden.

SpeedCut
En av dessa kunder är Norrbottens Bergteknik, ett företag med lång erfarenhet av både bergsprängning och vajersågning. Leif Arvi dsson, projektchef på Norrbottens Bergteknik, förklarar att vajersågning är ett mycket bra komplement i bergbranschen, och han tycker att Atlas Copcos utrustning är en effektiv lösning.
  • Under projekt i storstäder måste vi naturligtvis ta hänsyn till närmiljön. Med vajersågning kan vi bryta både berg och betong på ställen där vi inte kan spränga eller borra, och nu kan vi dessutom göra det med mer kraft och effekt, säger han.
Vajersågning är en gammal metod och används i huvudsak i stenbrott, till exempel vid brytning av mineral, marmor eller granit, men metoden kan även med fördel användas i bygg och anläggningsprojekt i stadsmiljö.
  • Eldriven vajersågning är en tyst och dammfri metod som inte skapar vibrationer som kan skada närliggande formationer. Det är en hållbar lösning, säger Marcus Leü, produktchef på Atlas Copco Mining and Rock Excavation Technique Sweden.
    Elsågen SpeedCut består av en stor elmotor som drar runt en diamantklädd stålvajer med en hastighet på upp till 45 meter per sekund. Motorn i sin tur är monterad på en räls. Atlas Copcos såg har dessutom ett system för att få jämn spänning på vajern för att undvika att den fastnar i berget. Vajern klarar en dragkraft på runt 400 kilo.