Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / FlexiROC T15 - Når alla skrymslen

FlexiROC T15 - Når alla skrymslen

Stabil och välbalanserad. Samtidigt har den lång räckvidd. Borriggen FlexiROC T15:s egenskaper gör att entreprenörerna Åke och Ulrika Gustavsson kan ta nya uppdrag.

Atlas Copco Sweden - Nar alla skrymslen
I Luleå görs det plats för nya invånare, inte minst kring universitetsområdet på Porsön. En liten bit därifrån har stora delar av skogen förvandlats till tomter för nyproducerade villor. Vid en av dessa tomter arbetar Åke och Ulrika Gustavsson med att jämna ut marken.
  • Det var ett en och en halv meter högt berg kvar här på tomten, vilket gjorde att spekulanterna drog sig för att köpa. Nu ser vi till att spränga ner berget så att tomten blir lika platt som de andra,säger Åke Gustavsson, som driver ÅG Sprängare AB tillsammans med hustrun Ulrika.

Till sin hjälp har de bland annat en Atlas Copco FlexiROC T15, som han skaffade på försommaren 2011.
  • Den har ett bra rykte bland medlemmarna i Bergsprängningsentreprenörernas Förening och jag litade på att det var en bra maskin. Och den är faktiskt bättre än jag trodde, säger Åke Gustavsson.

Han uppskattar att den är både stabil och välbalanserad. Samtidigt så har den en imponerande räckvidd. Dessa egenskaper gör att de kan ta sig an nya typer av uppdrag, anser han.
  • Vi kan till exempel stå intill en brokant med T15 och ändå komma åt att borra horisontellt i det underliggande brofästet. Det är mycket användbart eftersom det är en del broar som behöver breddas i samband med infrastruktursatsningar just nu.

De vinklingsbara stödbenen ser han som en viktig anledning till att den blivit så stabil.
  • Men den är faktiskt väldigt stadig ändå, och det måste ju hänga ihop med att den har låg tyngdpunkt,säger han samtidigt som han styr den på en svårframkomlig snett sluttande bit av den blivande tomten. Han visar sedan hur snabbt det går att låta den köra tillbaka mot lastbilen, där han och hustrun Ulrika vant hakar fast den för att i nästa stund låta kranen lyfta den upp över kanten på flaket.

Effektiviteten är väldigt avgörande för verksamheten, menar han.
  • Den är smidig att köra, så det går lättare att utnyttja tiden på plats. Dessutom är den lätt att flytta och transportera. Deras uppdrag handlar ofta om anläggningsarbeten, men de har också fått en hel del privatkunder på sistone eftersom nya avloppsregler har medfört ett behov av att spränga bort berg vid fritidshus längs kusten. Och med tanke på att deras arbetsområde främst är Västerbotten och norrut så finns det en hel del kuststräcka längs vägen. 

Nu ser de också fram emot att få ta sig an nya infrastrukturprojekt, genom ett kontrakt som de just skrivit med ett av de stora bygg- och anläggningsbolagen. Här kommer det att handla om vägarbeten från Gävle och norrut.  
  • Då känns det tryggt att ha med riggen T15 på flaket. För den borrar effektivare än andra maskiner jag har testat,säger Åke Gustavsson.