Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Därför blev Kent Hedin årets vinnare av Atlas Copco Bergteknikpris

Därför blev Kent Hedin årets vinnare av Atlas Copco Bergteknikpris

2015-01-27

Utmärkelsen Atlas Copco Bergteknikpris gick 2014 till Kent Hedin, gruvproduktionschef vid Boliden Garpenberg. Men hans arbete med att utveckla ännu effektivare och skonsammare metoder vid bergbrytning är långt ifrån klart.

Atlas Copco Sweden - Lucia
Kent Hedins stora intresse för borrning och sprängning har sin förklaring. Under sina yrkesår för dåvarande Nitro Nobel fick han möjlighet att utveckla sina kunskaper med sprängmedel när de bland annat byggde tunnlarna vid södra länken, strax söder om Stockholm, vid sekelskiftet.
  • Här fick jag verkligen förkovra mig i hur man genomför kontrollerade sprängningar, och därmed minimera skadorna på de kvarstående konturerna. Det är ju extremt viktigt vid vägtunnlar för att undvika ras. Arbetssättet sitter i ryggraden, säger Kent Hedin.

Arbetet med vägtunnlar har han alltså tagit ner i gruvan Bolidens gruva i Garpenberg, där han under flera år arbetat tillsammans med arbetskollegor och samarbetspartners för att utveckla en både effektivare och säkrare bergbrytning.

Hans arbete inom ortdrivning, delvis tillsammans med Atlas Copco, har lett till att man i dag använder borrplaner med en välvd gavel, något som bland annat gör att sprängeffekten av salvorna blir mer precisa samt att sprängskadorna vid konturerna tenderar att minska.

Även vid skivpallbrytning har han bidragit med avsevärda förbättringar. Här finns det risk att block på 100 ton kan rasa ner i samband med sprängningar. Här har Kent under två år drivit ett projekt som laddar konturhålen via plaströr som sedan förs ner i konturhålen. Ett envetet arbete med mängder av tester av rörmaterial och rördiametrar har nu resulterat i att man kan få en mer skonsam laddning av skivpallarna. Detta leder till mindre sprängskador och minskar risken för stenfall i rummen samt att stabiliteten i den fortsatta skivpallbrytningen ökar.
  • Rörladdning är i sig inget nytt, man har testat detta tidigare. Nyckeln här är att vi hittat ett sätt att kunna använda systemet i fullskalig produktion, säger han.

I dagsläget använder de plaströr med en diameter på 43 millimeter. Men än är de inte klara med testerna. Det kan alltid bli bättre, som Kent Hedin utrycker det.

Öppet bord
Motivering till Kent Hedins Bergteknikpris
Genom sitt starka engagemang för borrning och sprängning samt säkerhet bidrar årets bergteknikpristagare Kent Hedin till att driva bergteknisk utveckling vidare och fortsätta positionera de svenska gruvorna som de modernaste i världen. Kent Hedin har under många år engagerat sig för utvecklingen av borrning och sprängteknik i Bolidens gruva i Garpenberg. Arbetet har resulterat i mindre sprängskador vilket leder till en säkrare arbetsplats för personalen då risken för stenfall minskas.”