Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Lättstyrd med lång räckvidd

Lättstyrd med lång räckvidd

Uppländska Berg blev först att testa en prototyp av nya versionen av borriggen FlexiROC T20 R. Platschefen Björn Jonsson uppskattar maskinens flexibilitet.

Atlas Copco Sweden - lättstyrd
Uppländska berg har precis avslutat ett uppdrag i en Stockholmsförort, ett projekt som gick ut på att skapa ett bergrum på 1500 kubikmeter och ett hisschakt. Exakt var jobbet gjordes och mer konkret vad uppdraget gick ut på får företaget inte berätta. Kunden har bett om sekretess. Men nya FlexiROC T20 R (Mk II), som Uppländska Berg hyrde av Atlas Copco för uppdraget, den kan man prata desto mer om.

– Vi hyrde borriggen i drygt två månader, från januari till mars, och använde den bland annat för att göra horisontella hål och driva bergrum, säger Björn Jonsson, som är platschef på Uppländska Berg, och fortsätter:

– FlexiROC T20 R har en extra led och kan vinkla bommen i 90 grader och snurra själva balken. Du kan borra cirkulära former och borra i olika vinklar.

Han uppskattar många av de förbättringar som gjorts på borriggen. Det uppgraderade styrsystemet är ett exempel.

– Maskinen är lättmanövrerad, vilket är en stor fördel. Radiolådan är väldigt lik Atlas Copcos övriga dosor, så har man kört andra Atlas Copco-riggar kan man köra den här också, säger han.

– Min operatör hajade styrningen direkt och kom snabbt i gång med arbetet. Vi lät även en praktikant testa och han lärde sig också fort. Att styrningen nu liknar den på andra borriggar från Atlas Copco är viktigt för att kunna hålla arbetet i gång med så få avbrott som möjligt.

– För ett företag som vårt, med många anställda, är det här en central del av produktutvecklingen. När våra operatörer blir sjuka eller vabbar och vi behöver flytta runt folk mellan olika projekt är det en stor fördel med ett enhetligt styrsystem.

Arbetet med FlexiROC T20 R i bergrummet flöt på bra, med några smärre barnsjukdomar.

– Borrkapaciteten när vi gjorde vertikala hål var otroligt bra, vi borrade cirka tre meter per minut. Men när vi skulle borra horisontellt sjönk kapaciteten, ett problem som hade med borrtrycket att göra. Atlas Copco fixade det på plats och sedan blev det betydligt bättre, vi borrade fyrametershål på tre till fyra minuter, säger Björn Jonsson.

– Men man får komma ihåg att det handlar om en kombirigg och inte en renodlad tunnelrigg, som skulle ha bättre borrsjunk. En av de stora fördelarna med FlexiROC T20 R är att den når långt från sin uppställningsplats och inte behöver flyttas så ofta.

– Riggen har bra räckvidd för sin storlek och du kan borra högt, lågt och täcka en stor area. Dessutom är den ganska soppasnål för sin borrkapacitet, och det skadar ju inte i dag, skrattar Björn Jonsson.