Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Lovisagruvan: ”Bra service säkrar vår produktion”

Lovisagruvan: ”Bra service säkrar vår produktion”

För att klara produktions-målen krävs det en bra maskinpark, snabb service och närhet till reservdelar. Det anser Jan-Erik Björklund, vd för Lovisagruvan.

Atlas Copco Sweden - Lovisagruvan
Lovisagruvan i Storå startade sin produktion 2004. Malmbasen beräknas i dag till cirka 600 000 ton bestående av 11 procent zink, 7 procent bly och 30 gram silver per ton. Brytningen sker på olika nivåer i gruvan där den djupaste för närvarande är 190 meter under markytan. Malmen som bryts krossas på plats innan den fraktas till Bolidens anrikningsverk i Garpenberg. Gruvan startade med målet att få en produktionstakt på 40 000 ton per år, ett mål som nu uppnåtts.

Lovisagruvan använder en egen gruvbrytningsteknik som de äger rättigheten till. Tekniken innebär att den smala malmkroppen tas ut separat och att det gråberg som måste brytas samtidigt lämnas kvar i gruvan.
  • Metoden är en form av uppåtgående igensättningsbrytning där vi skjuter malm-orten selektivt, malmen skjuts för sig och gråberget för sig. Gråberget används sedan som fyllnadsmaterial. Det är en kostnads-effektiv metod som passar utmärkt för gruvans förutsättningar, säger Jan-Erik Björklund, vd för Lovisagruvan.

Atlas Copco Sweden - Lovisagruvan
Lovisagruvans maskinpark består i dag av två borraggregat från Atlas Copco, en nyare Boomer S1D och en Boomer H104, tre lastare och tre truckar samt skrotare och ladd-utrustning. 
  • Vi har dessutom en större lastare (ST 7) från Atlas Copco på fältprov med gott resultat, säger Jan-Erik Björklund. De senaste tillskotten är en MineTruck MT2010 gruvtruck och en ScoopTram ST2G gruvlastare från Atlas Copco. 

Jan-Erik Björklund ser fördelar med bland annat den snabba servicen och närheten till fabriken. 
  • Reservdelarna till våra maskiner finns bara en halvtimme bort, det hjälper till att säkra produktionen. Vårt mål är att hålla produktionen stabil på 40 000 ton per år, då har vi 15 goda år av brytning att se fram emot.