Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Högre krav på miljöprover

Högre krav på miljöprover

HÅLLBARHET. Det blir allt viktigare med kontroller av vatten- och markkvalitéten i samband med byggprojekten. Hydrogeologen Anders Blom på WSP Environment i Göteborg förklarar varför.

Atlas Copco Sweden - Miljoprover Anders Blom
Anders Blom, hydrogeolog på WSP i Göteborg, har arbetat med utrustning från Atlas Copco Welltech ända sedan 1994 (då hette företaget Geawelltech). Han konstaterar att det har blivit allt högre krav på vattenproverna under dessa år – en utveckling som han tror kommer att fortsätta.

– Det krävs betydligt fler undersökningar numera. Jag arbetar främst med grundvatten för dricksvattenförsörjning, och det är tydligt att det har blivit en ökad medvetenhet om att det är viktigt att vara rädd om grundvattnet, säger han.
En annan förändring som har varit väldigt tydlig är det ökade miljötänkandet, som slagit igenom brett i samhället.

– En konsekvens av detta är att det har blivit allt mer intressant med geoenergi-satsningar, så att det går att utnyttja marken för såväl uppvärmning som kylning.  Det har också inneburit ett ökat behov av grundvattenundersökningar vid till exempel infrastrukturprojekt, såsom det stora Västsvenska paketet – där Anders Blom har varit inblandad. 

Även om han inte arbetar som fälttekniker, så ser han till att själv vara ute i fält minst en gång i veckan. Han dyker också regelbundet upp hos Atlas Copco Welltech i Jonsered för att hämta kompletterande utrustning – eller för att be om råd. – Jag har faktiskt varit ute där nyss, den här gången för att hämta lite rörbitar. Den främsta anledningen till att jag har varit kund hos dem så länge är att de alltid har haft väldigt bra personal; de är uppfinningsrika och kreativa. När jag kommer med ett problem så hjälper de mig att hitta en lösning, säger Anders Blom.

Hans uppdrag omfattar förstås ofta tjänster med entreprenörer inom brunns- och energiborrning, och då kan även de entreprenörerna ta utrustning från Atlas Copco Welltech.
– Det är helt klart en fördel att ha allt samlat på det sättet, men framför allt har jag stor nytta av att de har ett komplett sortiment inom miljö- och borrteknik.

Text: Peter Wiklund Foto: Ryno Quantz

Om WSP 
WSP erbjuder allt från utredningar och analyser, mätningar och projektering till planering och ledning av projekt. Små som stora uppdrag, enkla och komplexa, korta och långa – gemensam är vår vilja att hitta optimala hållbara lösningar. WSP Group har 300 kontor, spridda över 30 länder. De har 17 000 medarbetare i världen, varav 2 500 medarbetare i Sverige.

Om Atlas Copco Welltech 
Atlas Copco Welltech tillhandahåller ett komplett sortiment av utrustning och instrument inom området brunns- och energiborrning, grundläggning, miljö och geoteknik. De tillverkar sin egen utrustning och är exklusiva agenter för ett antal världsledande tillverkningsföretag inom kompetensområdet. De utför också service och reparation av instrument och maskiner. Vidare ingår både teoretisk och praktisk utbildning i affärsidén.  Atlas Copco Welltech har en stor hyresflotta bestående av bland annat borrmaskiner, kompressorer och diverse miljöutrustning.