Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Rekordlångt raiseboringhål: 848 meter

Rekordlångt raiseboringhål: 848 meter

Bergteamet har drivit ett raiseboringhål i Bolidens gruva på Irland som sätter ny standard för lyckade projekt: hela 848 meter i ett drag!

Atlas Copco Sweden - Boliden Tara mine

Dagarna före påsk når vi en nöjd Magnus Johansson vid Bolidens gruva Tara på Irland. Magnus är Sales Manager för Raiseboring på Bergteamet och har precis förhandlat fram avtal om att få borra ytterligare ett par schakt i gruvan.

Och så var det ju det där rekordet.

Under hösten och vintern har Bergteamet borrat ett ventilationsschakt från ytan, ett 848 meter djupt hål med en diameter genom hela hålet på 4 meter.

– Det är nytt världsrekord i raiseboring med Atlas Copco-utrustning, säger Magnus Johansson.

Vad var den största utmaningen?

– Att träffa rätt punkt 848 meter ner, det är svårt. Men vi klarade det med en felmarginal på bara 0,17 procent. Det har gått otroligt bra. Och kuttrarna höll hela vägen upp, utan något byte.

Bergteamet använde raiseboringmaskinen Atlas Copco Robbins 91RH-C, rymmare av modell RXL och MVKC6-kuttrar. Hålet borrades i snabbfart, från 28 november 2015 till 9 februari 2016 med avbrott för julledighet och reparation av växellåda. Snittiden blev 0,88 meter per timme.

Taragruvan har varit i drift sedan 1977 och är Europas största zinkgruva med en  produktion på 2,6 miljoner ton zink och bly årligen. Boliden planerar att använda gruvan många år framöver, därför var det nödvändigt med nya ventilationsschakt.

Bergteamet har en förkärlek för att sätta rekord och flytta gränser. Företaget har tidigare använt Europas största borrkrona, en specialtillverkad krona från Atlas Copco med en diameter på 6,6 meter, vid ombyggnaden av ett vattenkraftverk i norska Mo i Rana. Den borrkronan använder Bergteamet just nu i LKAB:s gruva i Kiruna.

Raiseboring

Raiseboring kallas också stigortsborrning och är en borrmetod som skapar släta hål med stor diameter. Metoden används till exempel för att koppla ihop olika nivåer i gruvor, utan att behöva spränga. Först borras ett pilothål till en underliggande nivå. Därefter fästs en rymmare med större diameter och borriggen drar upp rymmaren genom berget och skapar ett hål med önskad diameter.

Atlas Copco Sweden - Mining dc