Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Uppdrag: Rädda Skanstull

Uppdrag: Rädda Skanstull

Under flera år har grundvattennivån under Södermalm i Stockholm blivit lägre och lägre. Detta har i sin tur medfört att lera, jord och fyllningsmassa kommit i rörelse.

Resultatet är att marken sjunker och det blir sättningar i husen och sprickor på fasaderna. Kvarteret Pyramiden vid Skanstull är
inget undantag, det har fram till nu sjunkit med cirka sex centimeter.

– Om man står på gården så kan man med blotta ögat se att marknivån har sjunkit, säger Rani Isa, projektchef på Besab som utför grundförstärkning i området.

Att arbeta i den känsliga marken ställer höga krav. Att borra i närheten av befintlig grund är alltid förenat med vissa risker. Den omgivande jorden och leran kan erodera och det kan i sin tur leda till sättningar i byggnadsgrunderna. För att minimera risken för detta använder Besab Atlas Copcos jordborrningssystem Elemex som lämpar sig särskilt bra vid borrning i tät stadsmiljö.

Se en film om Elemex här.