Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Snart arbetar vi på havsbotten

Snart arbetar vi på havsbotten

Behovet av att utvinna mineraler och metaller på svårtillgängliga platser ökar. Utvecklaren Alex Liebert på Atlas Copco i Örebro beskriver hur din arbetsplats kan se ut om tio tjugo år.

Atlas Copco Sweden - Snart jobbar vi på havets botten
Alex Liebert är chef på Industrial Design Competence Center på Atlas Copco. Han är därmed bland annat inblandad i många av de utvecklingsprojekt som ska anpassa dagens produktutbud till morgondagens höga krav inom gruvindustrin. – Det är stora förändringar som sker just nu, och det kommer det att fortsätta vara. Vi har alltid starkt fokus på att göra maskiner som är smartare, säkrare och mer kraftfulla, säger Alex Liebert.
 
Framtidens operatörer kommer att förvänta sig att deras arbetsredskap är lika intuitiva och lätthanterliga som den surfplatta de växer upp med i dag. – Det är en mycket mer krävande operatör som ska hantera våra maskiner om låt säga tio år. Han eller hon är ytterst välinformerad och har garanterat koll på utvecklingen inom andra tekniska områden – och förväntar sig att gruvindustrin ska hålla jämn takt med andra branscher. Eller helst en högre takt, förstås.
 
Ergonomi och komfort är två viktiga områden som han och hans kollegor fokuserar mycket på just nu. – Det är mycket som kan förbättras med rätt design och konstruktion, säger han. En helt annan typ av framtida utmaning, enligt Alex Liebert, är att ta tillvara på de råvaror som finns på andra ställen än i dagens gruvor. Platser som är betydligt mer svårtillgängliga. – Det finns mycket forskning kring ”deep sea mining”, för långt ner på havsbotten kan man utvinna många eftertraktade metaller:guld, silver, koppar, zink med mera. Men det är ju en ytterst känslig miljö som man inte vill störa, så det kräver mycket sofistikerade metoder för att kunna arbeta där.
 
Även uppe i rymden går det att hitta intressanta råvaror att ta tillvara. – Här är det i stället frågan om att u Alex Liebert tvinna en del av de sällsynta metaller – som platina och kobolt – som finns på asteroider nära jorden. Det handlar dock inte om att plocka ner en asteroid, utan att placera utrustning på den och på det sättet utvinna delar som tas ned till jorden. – I takt med att vi vill ha utökad verksamhet och forskning på månen och på Mars måste vi också kunna utvinna material där för att kunna bygga anläggningar av olika slag. Vi kan ju inte frakta dit byggmaterial…