Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / SmartROC-rigg som legobygge

SmartROC-rigg som legobygge

Kirunabon Markus Wahlberg har byggt en minimodell av SmartROC D65 i lego.  Förutom att den är radiostyrd har den flera funktioner som tramming, bom och borrning. Radiostyrningen består av infraröda IR-kontroller.

Atlas Copco Sweden - Lego
Maskinen har två stycken fjärrkontroller med lika många mottagare installerade och drivs av fyra stycken batteridrivna elmotorer
  • Konstruktionen är komplex. Eftersom det finns sex stycken olika funktioner, men bara fyra stycken elmotorer, var jag tvungen att installera mekaniska växlar, säger Markus.

Bland annat kan han köra det bakre stödbenet upp och ner med hjälp av fjärrkontrollen, och chassit är höj- och sänkbart för körning i lutande terräng. Det är också möjligt att köra larvbanden fram och tillbaka och åt sidan, och man kan lyfta/köra bommen i sidled. Självklart kan man fälla ner borrbalken för transport. Matningen på borrstången finns också där, så att man kan köra ner stången i tilltänkt borrhål.