Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Här finslipas nya tekniken

Här finslipas nya tekniken

Inför bygget av en ny tunnelbanedepå i Stockholm har Skanska beställt två nya borriggar. Men först ska operatörerna gå en skräddarsydd simulatorutbildning för att bli ännu vassare.

Atlas Copco Sweden - Här finslipas nya tekniken
Sedan flera år driver Atlas Copco utbildningsprogrammet Master Driller, som består av tre olika nivåer där traditionella kurser varvas med verklighetstrogna övningar i borrsimulatorer. Utbildningen vi besöker är däremot skräddarsydd för Skanskas personal. – Det här är en riktad specialkurs för dem som kommer att använda de nyinköpta borriggarna. Vi tog en diskussion med Skanska om vad som var nytt på den här maskinen och så sydde vi ihop ett passande utbildningspaket, säger Henrik Henning, produktchef för utbildningar på Atlas Copco. De har nyligen beställt nya borriggar, två stycken Boomer XE3-C30, men innan de nya maskinerna är på plats får deras personal en tredagars specialgenomgång hos Atlas Copco i Örebro. Eftersom det handlar om erfarna borrriggsoperatörer så behövs inte ett komplett Master Driller-program. Och från Skanska fanns det bland annat önskemål om att gå igenom den del som kallas RHS (Rod Handling System) och injekteringsborrning.
– Det här är ett bra sätt att lära sig en avancerad maskin. Våra operatörer får ordentlig träning och är väl förberedda när de sedan ska börja arbeta på riktigt, säger Jörgen Crilén, maskinchef på stora projekt på Skanska.
 
I Norsborg, söder om Stockholm, har Skanska nyligen börjat bygga en stor tunnelbanedepå åt Stockholms Lokaltrafik. Den ska delvis sprängas in i berget och personal från Skanska i Slovakien ska utföra vissa delar av borrarbetet. – Utbildningen är mycket bra. Här kan vi lära oss hur det funkar i verkligheten, säger maskinföraren Jozef Spetko med hjälp av den tolk som var med under hela utbildningen. Men när det kommer till borriggen och simulatorn så behövs det faktiskt ingen tolk. Maskinen är så avancerad att den kan ”tala” med nästan vem som helst. – Här kan vi använda många olika språk och när vi nu fick i uppdrag att utbilda slovakiska operatörer så lade vi till slovakiska i styrsystemet. På så sätt kan de slovakiska operatörerna få upp alla menyer och kommandon på sitt eget språk, säger Henrik Henning på Atlas Copco.
 
– Jag är imponerad av simulatorerna och av den höga upplösningen på datorskärmarna. Övningarna blev väldigt verklighetstrogna. Vår tanke är att operatörerna ska få bekanta sig med maskinen, mjukvaran och systemet. Förhoppningsvis kommer vi i gång snabbare när vi väl ska göra jobbet, säger Jörgen Crilén. Henrik Henning anser att dessa utbildningar har många fördelar. – Det är säkert, kostnadseffektivt och väldigt verklighetstroget, säger han