Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda den här webbplatsen accepterar du användning av cookies. Vi lagrar inte några personuppgifter. Läs mer.

Media / Tidskrifter / BITZ / Här möts två världar

Här möts två världar

Den är kompakt, flexibel och kan arbeta både ovan och under mark. Den nya borriggen FlexiROC T20 R passar därför utmärkt för de lite mindre entreprenörerna.

Atlas Copco Sweden - Här möts två världar
Tots att den är vår näst största borrigg på hjul så är FlexiROC T20 R lätt att förflytta, eftersom den är utrustad med gummihjul i stället för larvband. Dessutom fungerar den bra på platser där det är svårt att komma till med större borriggar, som mellan småhus och i tunnlar, säger Stefan Svensson,  försäljningschef på Atlas Copco Mining and Rock Excavation Technique.
 
På företaget YB Sprängtjänst i Stockholm används FlexiROC T20 R bland annat för borrning av villagrunder och rörgravar. Men ägaren, Yngve Bredin, har planer på att ta in fler underjordsarbeten framöver. – Flexibiliteten är en stor fördel. Nu kan vi även göra tunnel- och bergförstärkningsjobb,vilket vi inte kunde ny rigg för både ovan och under jord tidigare, säger Yngve, som har bidragit med synpunkter och testat maskinen under utvecklingsarbetet för att riggen ska bli så bra som möjligt.
 
Varianten FlexiROC T20 R SF är anpassad för underjordsarbeten, med extra finesser för att vara effektiv under jord. Till exempel har matarbalken kortats ner för att få bästa möjliga tillgänglighet vid trånga arbeten och den har försetts med RAS-armar (Rod Adding System) som kan förlänga borrarmens åtta fot med ytterligare sex fot för att kunna borra djupt där det är trångt. En extra ljusramp gör att man ser bra i mörka utrymmen och den har en tryckstegringsvattenpump för vattenspolning.
 
Lars Ericson på Färentuna Bergsprängning använder sin FlexiROC T20 R SF till exempel i arbetet med bultborrning, rörgravssprängning och ortdrivning för Citybanan i Stockholm. – Den är flexibel och passar oss bra eftersom man kan borra i alla möjliga vinklar, tack vare den hydrauliska ”rollover”- funktionen, säger han. Även Lars Ericson har bidragit till utvecklingen av FlexiROC T20 R SF genom att testa och komma med synpunkter på funktionaliteten under framtagningen. – Det är bra att Atlas Copco frågar oss kunder som dagligen använder maskinerna om vilken funktion vi vill ha, säger han.