Stäng

Atlas Copcos energilagringssystem ZenergiZe får Matexpo Innovation Award

20 sep 2021

Atlas Copco Power Technique Belgien har visat upp ZenergiZe energilagringssystem i monter B52 på Matexpo-mässan i Kortrijk (Belgien). Det banbrytande energilagringssystemet från Atlas Copco har vunnit tredje pris på Matexpo Innovation Award. 

zenergize ZBP matexpo 2021

ZenergiZe vid monter B52 på Matexpo-mässan

ZenergiZe är ett nytt sortiment av litiumjon-energilagringssystem som kan användas som fristående lösning eller kombineras med generatorer för att skapa en hybridkraftlösning. ZenergiZe energilagringssystem ger inga koldioxidutsläpp, inga NOx-föroreningar, inget buller och har praktiskt taget inga underhållsbehov, vilket gör att operatörerna kan minimera miljöpåverkan samtidigt som de drar nytta av låga ägandekostnader. Atlas Copco är den första globala generatortillverkaren att möta marknadens behov med ett sådant koncept.

 

”På Atlas Copco drivs vi av innovation och försöker alltid att leverera hållbart värde till våra kunder”, säger Pieter Willems, Business Line Manager Service and Capital Equipment på Atlas Copco Power Technique Belgien. ”Marknaden kräver renare energi och kraftkällor och elektrifiering är en viktig teknisk trend för industrimaskiner. Framsteg inom litiumbatteriteknik innebär att vi nu kan leverera en produkt med den höga tillförlitlighet som våra kunder förväntar sig av oss. Vi är glada över att få Matexpo Innovation Award eftersom det är ett erkännande av ZenergiZe-innovationen.”

Energilagringssystem, Zenergize ZBP 45

Atlas Copco ZBP efter att ha fått tredje pris

Energilagringssystemen är konstruerade med hållbarhet i åtanke och gör det möjligt för användare att minimera miljöpåverkan från sin verksamhet genom att avsevärt minska bränsleförbrukningen och utsläppen. I hybridläge innebär användning av en ZenergiZe-enhet i kombination med en QAS80-generator att operatörerna kan minska bränsleförbrukningen med upp till 50 procent under 12 timmar jämfört med användning av en större fristående QAS125-generator. Under sin livscykel avger en ZenergiZe-enhet endast 50 procent av utsläppen från en fristående standardgenerator, vilket sparar cirka 100 ton koldioxid - motsvarande plantering av 450 träd (under antagandet att ett träd har en livslängd på 30 år). När den används i öläge kan koldioxidbesparingarna nå upp till 100 procent om enheten drivs av förnybara energikällor. Det här är några av de mest relevanta fördelarna med energilagringssystem.

Atlas Copco lanserade energilagringssystemen ZenergiZe år 2020. I sortimentet finns tre modeller, ZBE, ZBP och ZBC. De två första modellerna har märkeffekter på 15 kVA och 45 kVA och energilagringskapacitet på 45 kWh som kan leverera liten och medelstor kraft med lång autonomi. ZBC har märkeffekt från 100 kVA till 1 000 kVA och en energilagringskapacitet på 250 kWh och 2 000 kWh beroende på modell. Den kan användas som ”hjärnan” i ett mikronät.

matexpo-innovation-award

Tredje personen från höger: Pieter Willems, Business Line Manager Service and Capital Equipment och andra personen från höger: Anja Wiehoff, Regional Communications Manager West Europe

Energilagringssystem

För en flexibel, tillförlitlig och energieffektiv drift