Stäng

Hitta rätt pump för din tillämpning

15 jul 2021

Vilket projekt det än gäller så går det snabbare och enklare med rätt verktyg. Det här gäller oavsett hur komplext eller enkelt projektet är. Och även om det inte krävs så mycket tekniskt kunnande eller specialverktyg för att till exempel reparera en läckande kran så krävs det sannerligen när det gäller komplicerade tillämpningar som att avvattna en byggarbetsplats.

Hur väljer du rätt utrustning till ditt avvattningsprojekt?

Börja med att ställa några frågor till dig själv. Den första är vad målet är? Det är alltid en bra utgångspunkt. När det gäller avvattning så kan svaret hjälpa dig att förstå vilken utrustning som behövs. 

  • Vilken typ av vätska ska du pumpa?  
  • Hur ser pumpplatsen ut? Är den lättillgänglig? 
  • Vad finns det för kraftkällor? Finns det elektricitet? 

Några vanliga användningsområden: borttagning av grundvatten, avvattning vid utgrävningar, avvattning i dagbrott, strömavledning, avvattning av ytor och steg samt reglering av regnvatten och flöden. 

  • Finns det någon höjdskillnad att hantera? Måste vätskan pumpas uppåt? 
  • Hur långt måste den pumpas? Blir det svårt att forsla pumputrustningen dit den behövs?
  • Har projektet specifika krav på systemtryck eller flöden? 

Det finns många olika pumpar på marknaden. Vissa är utformade för en mycket specifik användning medan andra är utformade för att klara en mängd olika tillämpningar. Oavsett vad du väljer så är det viktigaste att du vet vilka krav som gäller i just din tillämpning.

Vilken typ av vätska ska du pumpa?

Du måste veta hur mycket vätskan väger så att pumpen har tillräckligt med kraft för att dra igenom vätskan. I många fall finns det flera olika vätsketyper på samma anläggning. Slam, byggmaterial och andra olösliga material, ofta i storlekar från små partiklar upp till kanske 4 tum, måste ofta pumpas tillsammans med vätskan.

pH-nivån är också viktig när du ska få förståelse för vätskan. Den mäter hur sur eller basisk vätskan är. Intervallet går från 0 till 14 där 7 är neutralt. pH-nivåer under 7 innebär att vätskan är sur medan pH-värden över 7 innebär att den är basisk. Ju längre från neutralläget 7 desto större kemisk påverkan har vätskan på pumpens interna komponenter. Det är viktigt att välja rätt material för pumpens interna komponenter så att pumpen håller längre. 

Se alltså till att den pump du väljer är utformad för att flytta den typ av vätska du ska hantera. Om du till exempel pumpar tungt slam i en skräppump så kommer du att skada pumpen.

Kan jag få pumpen dit den behövs?

släpvagnsmonterat pumpsystem

PAS 100 med släpvagnsmonterat pumpsystem

De flesta pumpar är monterade på släp eller slädar. Ett släpmonterat pumpsystem är enkelt att transportera men kan ta större plats på anläggningen. Om det inte finns någon strömkälla i närheten är det heller inte så lämpligt med en elektrisk pump. 

Om du pumpar uppåt är även pumphöjden en kritisk faktor, som är höjden på vätskekällan du pumpar till målets höjd. Det finns formler för att fastställa vilken pump som behövs givet den här höjden, det lyft som behövs och avståndet som vätskan måste färdas.För varje meter du pumpar uppåt förlorar du 4 PSI (pound per kvadrattum), så du måste tänka mer på tryckkapaciteten när du väljer pump. Här kommer är pumpens prestandakurva väl till pass.

Vad är prestandakurvan?

Alla pumpar har en egen pumpkurva som visar hur stor volym en pump flyttar över tid med en given tryckklassning. Volymen över tid mäts i l/s, m3/h eller GPM (gallon per minut) och diagrammet visar pumpens flöde vid ett visst utloppstryck. Det här kallar vi pumpens arbetspunkt eller driftspunkt. 

Pumpens arbetspunkt varierar beroende på hur långt vätskan ska flyttas, höjdskillnaden och den önskade flödeshastigheten. Varför är allt det här viktigt? Din tillämpning har förmodligen ett antal tidsbegränsningar, vilket innebär att du har en viss tid på dig att få vätskan från punkt A till punkt B. Om pumpen inte levererar den flödeshastighet som behövs för att flytta vätskan dit den ska på den tid som finns att tillgå så blir inte jobbet gjort ordentligt. Inte bra alls.

Prestandakurva för pumparna PAC F66 och PAS 200HF

Vilket är vårt bästa råd sett till allt det här? Be om professionell hjälp när du ska välja en avvattningspump. Proffsen på Atlas Copco är experter på avvattningspumpar och alla de tillämpningar där pumparna används. Nu vet du förhoppningsvis lite mer om vilka frågor du bör ställa. Du kan få de svar du behöver från Atlas Copcos experter på pumputrustning.

Pump Application Engineering

Om Hunter P

Hunter har varit pumpspecialist för USA:s tre största pumpmärken i mer än 15 år och leder nu Pump Application Engineering-teamet på Atlas Copco.

Relaterade artiklar:

Hunter P

Hunter P

Pump Application Engineering

Länspumpar

Letar du efter stationära eller dränkbara länspumpar? Vi har en lösning för dina behov.