Stäng

Gör energihanteringen under evenemang mer hållbar

Utomhusfestivaler med musik, litteratur, mat eller annan kultur har länge varit evenemang med betydande ekonomisk, social och kulturell påverkan, särskilt på lokal nivå. Nuförtiden handlar sådana evenemang dock om mycket mer än bara musiken, böckerna eller maten. Hållbarhet blir ett allt mer centralt begrepp, och redan under de tidiga planeringsstadierna försöker evenemangsansvariga minska sin miljöpåverkan.
Gör energihanteringen under evenemang mer hållbar

Bild: Gör energihanteringen under evenemang mer hållbar

Vad är ett hållbart evenemang?

Oavsett om det gäller en stor festival, som Booms Tomorrowland (Belgien), Rock in Rio (Brasilien), Glastonbury (Storbritannien) eller Münchens Tollwood (Tyskland), eller ett mindre lokalt evenemang med bara några hundra personer går trenden mot att minska koldioxidutsläppen och vara mer hållbara. 

Men vad är ett hållbart evenemang? För att bli hållbara måste organisatörerna överväga evenemangets inverkan på miljön på ett antal olika sätt: vattenhantering, fotavtryck för mat- och dryckesleveranser, avfallshantering, platsens läge, resor till och från evenemanget och energieffektivitet är faktorer som måste beaktas när evenemanget planeras. Hållbar evenemangshantering innebär att fråga dig hur du kan minska evenemangets inverkan på planeten och det lokala samhället.

Det är en lång resa från att inse att ett evenemang inte är hållbart till att utveckla en mer miljömedveten version. Evenemangsansvariga och organisatörer står inför ett antal utmaningar som ofta är handlar om bristande kunskap och information om vad som är ineffektivt under evenemanget. De förstår ofta inte vad de här ineffektiviteterna kostar eller vilka potentiella lösningar som finns. Andra som kanske har en grundläggande förståelse vet inte tillräckligt mycket om vad som krävs när det gäller planering, mätningar och rapporter för att göra de ändringar som behövs. 

Kommer hållbarhet att förändra evenemangsbranschens affärsmodell?

Det enkla svaret är ja: hållbarhet har redan förändrat affärsmodellen för stora delar av evenemangsbranschen och hur vi tänker på evenemangshanteringen. I dag finns det hjälp att få och detaljerad information. Det senaste decenniet har det faktiskt blivit möjligt för evenemangsansvariga att organisera sina evenemang enligt internationellt överenskomna hållbarhetsstandarder. Dokumentet ISO 20121 (International Organization for Standardization) innehåller hållbarhetsstandarder för hela evenemangsbranschen, från försörjningskedjor och cateringföretag till logistik och byggjobbare. Syfte är att etablera en sorts ramverk så att evenemangsbranschen kan granska och mäta sina evenemang mot ISO-standarderna.

Författarna beskriver dokumentet som ”ett praktiskt verktyg för att hantera evenemang så att de bidrar till hållbarhetens tre dimensioner – ekonomi, miljö och samhälle”. Det riktar sig till både stora och små evenemang och används nu inom allt från sport och konserter till konferenser och mässor. Ramverket ger ”ett gemensamt och internationellt språk” för evenemangshantering över hela världen med standarder, mätningar och övervakning som går att identifiera och syftar till att skapa ett mer hållbart evenemang.

Minska ditt evenemangs miljöpåverkan

Valet av plats

Valet av plats

Gör lite efterforskningar kring platsen för ditt evenemang och ta reda på om det finns strukturer och logistik på plats för att hantera ett hållbart evenemang.

Försörjningskedjan

Försörjningskedjan

Förutom att kontrollera klimatavtrycket i din egen försörjningskedja måste du fråga dig om anläggningens försörjningskedja (med allt från cateringföretag till stativtillverkare) uppfyller dina gröna förväntningar. Om ett evenemangs leverantörer inte bryr sig om hållbarheten så får även ditt evenemang svårt att vara hållbart. 

vattenhantering

Vattenhantering

Vatten används till att dricka, tvätta och förbereda livsmedel, så vattenhanteringen är en viktig del på ett hållbart evenemang. Det innebär att organisatörerna måste se till att de inte belastar vattenförsörjningen i det omgivande samhället för hårt och att återvunnet vatten används till allt utom dricksvatten där det är möjligt. Överväg också att välja en plats med exempelvis vattenfontäner och vatteneffektiva apparater som lågflödesduschar.

 

Avfallshantering

En bra avfallshantering innebär att evenemangets organisatörer säkerställer att avfallet sorteras och återvinns när det är möjligt. Att minska mängden avfall är också centralt för en hållbar avfallshantering, och det kan handla om så enkla saker som att inte tillhandahålla drycker i engångsförpackningar[1]. I stället kan du till exempel ge ut muggar, tallrikar och bestick för flergångsbruk. När du hyr toaletter ska du välja ett företag som har vatteneffektiva anläggningar, som kasserar avfallet så hållbart som möjligt och som använder hållbara rengöringsmedel. Använd dessutom enskilda tydligt uppmärkta avfallsbehållare för sopsortering.

 

avfallshantering

Transport

Resorna till och från ett evenemang har stor påverkan på hur hållbart det är. Välj en plats med goda möjligheter till kollektivtrafik och uppmuntra besökarna att använda dem. Klimatneutral rörlighet kan också marknadsföras genom att informera besökarna om möjligheten att klimatkompensera.

Transport

Energieffektivitet

Att minska energiförbrukningen är ett av de bästa sätten att spara koldioxid, och det kan du göra genom att byta energikälla. Då kan ett evenemang komma långt mot att bli mer hållbart. Därför är energieffektiviteten en viktig faktor när det gäller hållbara evenemang, men vad innebär det? I enkla termer avser energieffektivitet den energimängd (i kilowattimmar) som genereras för varje liter bränsle som används på ett evenemang. När det gäller dieselgeneratorer, som ofta används på sådana evenemang, är förhållandet mellan förbrukat bränsle och genererad effekt långt ifrån linjärt. Varför är det så? Helt enkelt för att en dieselgenerator förbrukar en viss grundmängd bränsle oavsett om den används med full kapacitet eller inte.

energieffektivitet

Eftersom det ofta saknas detaljerad information om tillämpningens belastningsprofil brukar evenemangsansvariga ofta hyra en generator som är större än vad som behövs. De tar i för att kunna klara alla belastningsprofiler, men det kan vara mycket ineffektivt. De här generatorerna måste ofta hantera en lägre belastning vilket gör att motorn får problem. Vid låg belastning kan generatorns motorer skära sig, vilket kan korta ned motorns livslängd och ge fler underhållstimmar – förutom att strömtillförseln avbryts. Det här kan jämföras med att köra en bil på femmans växel i 20 km/h.

 

Om generatorn dessutom är för stor för jobbet blir bränsleförbrukningen onödigt hög (även om du bara tar ut samma effekt som en mindre generator skulle ge). En överdimensionerad generator bidrar därför till två effektivitetsproblem: För det första ger enheten mindre effekt för varje liter bränsle som används och för det andra genereras mer effekt än vad som kan användas. Den här ineffektiviteten kostar mycket både ekonomiskt och för miljön.

 

Ett annat problem är att vissa evenemangschefer tror att de inte behöver bry sig om tillgänglighet och tillförlitlighet om de har en egen dedikerad strömkälla. Det gör att de hyr dieselgeneratorer för eget bruk snarare än att dela. Eftersom det saknas information och kunskap kring generatorer och strömförbrukning, eller helt enkelt eftersom generatorer är så tillgängliga, så väljer de en överdimensionerad modell som har de kostnader vi tog upp ovan. Ett sista vanligt exempel när det gäller energieffektivitet på evenemang är att viss utrustning, med exempelvis elektrisk startmotor, behöver mycket kraft för att komma igång men sedan mindre energi när de väl körs.  

Tips för att förbättra energieffektiviteten på ett evenemang

Stötta elnätet

Ett på ytan uppenbart alternativ till en dieselgenerator att ta energi från elnätet och välja ett företag med en grön tariff som levererar energi från en förnybar källa. Tyvärr går det inte alltid om det gäller musikfestivaler eller kulturevenemang på avlägsna platser, som Glastonbury (det passar bättre för evenemang i stadsmiljö). Även om det inte alltid går att få energi från elnätet under ett evenemang kan en lösning vara att använda batteridrivna energilagringssystem som laddas från elnätet i förväg, eller under driftstopp (vanligtvis på natten). Sådana energilagringssystem kan sedan arbeta självständigt medan evenemanget är igång och ger ström utan störande ljud och utsläpp. Dessutom kan energilagringslösningar stötta elnätet och hantera en del av belastningen om efterfrågan överskrider elnätets maximala kapacitet.

energy storage system power plant

Letar du efter hållbara energilagringslösningar?

Det är utvecklat med hållbarhet i åtanke och hjälper operatörer att minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen dramatiskt, samtidigt som det ger optimala prestanda utan buller och i stort sett utan underhåll.

Soldrivna lösningar

Glastonbury är ett bra exempel på en festival som har blivit allt mer hållbar de senaste decennierna: taken på gården där festivalen äger rum har nu tusentals solpaneler som hjälper till att driva sommarfestivalen under hela helgen, medan de resten av året fortsätter att ge energi till andra användningsområden. Solcellsgenererad elektricitet är en förnybar energikälla som omvandlar solljus till energi via solceller. Solenergi är så klart till viss del beroende av vädret, och den fungerar bäst när solen skiner under dagen. Men de senaste tekniska genombrotten möjliggör en effektiv användning av solenergi även när det är molnigt. Batteridrivna energilagringslösningar lagrar energi från förnybara källor så att energin kan användas senare och du slipper slösa med energi.

HiLight S2+ solenergidriven belysningsmast

HiLight S2+ solenergidriven belysningsmast

Det finns andra tekniska lösningar med batterier som gör att du får ut mesta möjliga av solenergin. Soldrivna belysningsmaster som Atlas Copcos HiLight S2+ är ett annat innovativt exempel. De är lätta, enkla att installera och använda samt har egna solpaneler och förvaringsenheter som fungerar självständigt året runt när mer solenergi genereras än vad som behövs.

Vindkraft

Vindkraften har delvis samma fördelar och utmaningar som solenergi. När det gäller vind ger den kinetiska kraften en förnybar energi helt utan koldioxidutsläpp. Precis som med solenergi blir användningen mer effektiv tillsammans med energilagringssystem, även om vädret också här påverkar hur mycket energi som genereras. Med bra planering kan dock hybridsystem med sol- och vindkraft vara mycket tillförlitliga och enormt effektiva när det gäller att generera energi, särskilt på grund av de snabba teknikframstegen för litiumjonbatterier de senaste åren.

Just nu drivs allt fler utomhusfestivaler för musik, litteratur, mat och annan kultur av en hybridlösning med generatorer och litiumjonbatterier. Atlas Copcos sortiment av energilagringssystem, där du hittar modellerna ZBP och ZBC, är ett exempel på den nya utvecklingen och ger en konstant och tillförlitlig energiförsörjning. När litiumjonbatterierna har laddats använder de effektivt endast den energi som behövs och kommer därför runt eventuella belastningsvariationer. Och när batteriet drivs med en förnybar källa lagrar och levererar det koldioxidneutral energi.

Batteriteknikens snabba utveckling de senaste åren har förändrat evenemangsindustrin i grunden. Den här tekniken gör tillsammans med de ambitiösa målen gällande koldioxidavtryck att hållbarheten har gått från att vara en bisak till att vara helt central inom evenemangshanteringen.

De här lösningarna är ett svar på en växande efterfrågan på smarta och kompatibla maskiner. De här produkterna har många fördelar vad gäller drift och service, och utan att göra avkall på effektiviteten kan de leverera noll buller, noll utsläpp och noll bränsleförbrukning.

Gör energihanteringen under evenemang mer hållbar

explainer icon