Fyrsiffrigt tryck. Når 1 000 bar.

Atlas Copco Rental kan hantera trycket.

Atlas Copcos uthyrningsmaskinpark har allt man kan tänka sig. Från hållbara eldrivna lösningar till bränsleeffektiv, dieseldriven steg V-utrustning. Från kvävgas till oljefri luft. Men visste du att vi har utrustning som är så unik och specifik för en viss bransch att du kanske aldrig har hört talas om den tidigare?  

10 jun 2020

Allt redo för sprutarbete

Vi måste ofta prestera under tryck. Och den här gången är trycket högre än någonsin! Vi presenterar vår dieseldrivna högtrycksenhet för vattensprutning, som kan nå 1 000 barg. Vänta nu, ett tusen? Ja! Det motsvarar ungefär trycket vid havets djupaste punkt. Det är 1 000 gånger trycket i vår atmosfär. Eller föreställ dig en vuxen elefant som balanserar på ett ben – på din stortå.

Tryck med dykaren i åtanke

Sprutenheten är drivkraften bakom tillämpningar med högtrycksvattensprutning. Den använder vattenströmmar med hög hastighet, vid högt tryck, för att avlägsna eller till och med skära genom fasta material för att rengöra olika ytor.

De här tillämpningarna involverar mycket skickliga dykare som utför inspektioner, reparationer och underhåll under havsytan. Dykarna använder handhållna sprutpistoler utrustade med en bakåtverkande stråle. Den balanserar flödet genom sprutpistolen i båda riktningarna, så att dykaren alltid kan arbeta på ett kontrollerat och säkert sätt. Vattnet ”sprutas” från pumpen, som förblir torr, genom dykarens sprutpistol.

Vi rekommenderar inte att du rengör bilen med ett tryck på 1 000 bar. Men det krävs högt tryck för att avlägsna marin tillväxt eller skräp från undervattensstrukturer. Den ungefärliga draghållfastheten hos X65 – ett vanligt rörledningsstål för olje- och gasprojekt under havsytan– är 5 300 barg/77 000 psi. Därför skadar inte rengöring med 1 000 bar strukturen.

Vi skulle kunna prata mer om hur det fungerar. Men vi vill hellre visa dig. Videon nedan är en demonstration – på land för att det ska synas ordentligt – av hur sprutenheten fungerar.

Vi har också en tillämpningsberättelse om vår BlastAir. En annan mycket specialiserad Atlas Copco Rental-lösning för offshoretillämpningar.

Vill du veta mer?

James Cunningham

Sales Engineer

Gavin Sulley

Sales Application Engineer

Fyrsiffrigt tryck. Når 1 000 bar.

explainer icon